19.06.2015

NORLAs sommerboktips 2015

Sommeren byr forhåpentligvis på mange lange og late dager – og hva er vel bedre enn å bruke dem til å dykke ned i gode bøker?
Vi i NORLA deler her tips om mange flotte bøker, og ønsker både god sommer og god lesning!

Les våre boktips for sommeren her.

2014 07 20 20.15.15
Foto: Mette Børja

Per Øystein anbefaler:

Eskil Engdal
På kjøret
Vigemostad & Bjørke, 2015

Engdal på kjøret hd

Jeg kommer aldri til å reise på verdens største cruiseskip, hilse på narkobaroner i Sao Paulo, besøke selvmordsskogen ved foten av Fuji-fjellet i Japan, jakte på bloddiamanter i Zimbabwe eller besøke et merkverdig engelsk slott i bushen i Zambia. Men jeg trenger det heller ikke, for jeg har lest Eskil Engdals fascinerende og velskrevne samling av reiseskildringer i “På kjøret”. Samlingen består av sytten artikler skrevet over en periode på nesten tyve år. Tekstene har nesten et tidløst preg på grunn av Engdals skarpe observasjoner, rå humor og lekne språk. Han har et særlig godt blikk for overklassens utskudd og underklassens originaler. Kritikerrost og “en penn av Guds nåde” i følge Ingvar Ambjørnsen. Anbefales på det varmeste som sommerlektyre.

Om boka | Bla i boka | Les en av Engdals reiseskildringer i Dagens Næringsliv

Hege anbefaler:

Øyvind Torseter
Mulegutten
Cappelen Damm, 2015

Torseter mulegutten hd

Med sin karakteristiske strek og underfundige humor har Torseter skapt nok en perle av en bok, som kan nytes av både store og små – denne gangen i tegneserieformat!
Boka er løst basert på eventyret «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg» av Asbjørnsen og Moe. Torseter leker her med eventyrsjangeren på en brilliant måte: Historien har en oppbygning som er godt forankret i eventyrtradisjonen, og her er både troll, prinsesser og gode hjelpere tilstede. Dette skaper en mulighet for gjenkjennelse som vil kunne slå særlig godt an blant de yngre leserne, samtidig som det åpner opp for mye lek med sjangeren. Et muntlig og naivistisk språk, samt et blikk for det absurde skaper stor humor, som utfylles perfekt av Torseters humoristiske og ekspressive illustrasjoner. Løp og les!

Om boka

Dina anbefaler:

Geir Gulliksen
Joel og Io
Ill. av Anna Fiske
Aschehoug 2014

Gulliksen joel og io hd

Hva med en sommerromanse?

Hvem har sagt at det ikke er alvor når barn blir forelsket? Joel møter Io på SFO, og blir kjempeforelsket. Men Io er et år eldre, så det blir et komplisert forhold.
Den lille fortellingen fanger barnets perspektiv og umiddelbarhet på en nydelig måte der krøllete sokker, gummistøvler, lekestativ og søledammer er rekvisitter og scene. Historien fortelles delvis som tekst, delvis som tegneserie, og skifter sømløst mellom sjangrene.

Jeg er helt enig med komiteen som har nominert den lille fortellingen ”Joel og Io” av Geir Gullisken og Anna Fiske til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Om boka | Foreign rights |
Se alle nominerte til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015

Andrine anbefaler:

Lajla Rolstad
Ulveøya
Gyldendal, 2015

Rolstad  ulveøya hd

Å, det er en bok som er så fin, og det er Lajla Rolstads «Ulveøya», basert på hennes egen historie. Etter å ha slitt med angst og depresjon valgte Rolstad å ta et fullstendig avbrekk og reise til de kanadiske skoger for å leve et år i villmarken, nærmere bestemt på et nedlagt friluftssted som trenger ettersyn av noen som kan overvintre der. Rolstad befinner seg plutselig langt fra folk og fe (men i nærheten av ulver, derav tittelen!), og møter en rekke mennesker som lever i «randsonen», på ytterkanten av det moderne samfunnet. Jeg drømmer meg bort fra min konforme 9-16 tilværelse med barn, bil og kontorjobb, og får lyst til å være ung, uforpliktet og modig. Veldig inspirerende og interessant lesing. Jeg lever meg rett inn i en annen tilværelse, og det er jo nettopp det man har litteratur til.

Om boka | Foreign rights

Torill anbefaler:

Bergljot Hobæk Haff
Skammen
Gyldendal, 1996

Haff skammen hd

Mitt tips til sommerlesning er ”Skammen” av Bergljot Hobæk Haff. Da jeg leste den for mange år siden så tenkte jeg et dette er den beste norske boken jeg noen gang har lest. Den står fremdeles høyt på den listen.

”Idet vi møter Idun Hov, har den middelaldrende, mislykkede forfatterinnen blitt tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon, etter at hun igjen har mistet styringen på livet sitt og lagt ut på et tilsynelatende planløst streiftog. Det er tvillingsøsteren Urd som har fått henne anbrakt på asylet, der Idun tilbringer dagene med å skrive om sitt eget liv og sin families historie, og de små og store fortellingene kommer hulter til bulter i kronikørens særegne kronologi. Det er en mørk og intens familiesaga som gradvis rulles opp. Det handler om den slu og viljesterke morfaren Andreas Sand, en velstående reder og menighetsforstander med en uimotståelig energi og livsappetitt som gjør at han alltid lander på bena. Det handler om den plagede faren, presten Vemund Hov, en ensom grubler og voldelig pater familias som blir dømt for landssvik etter krigen – en dom som gjør Iduns navn uløselig knyttet til skyld og skam. Og det handler om Idun selv, en utstøtt outsider, en begavet, men famlende forfatterspire som synes livet er vanskelig å mestre”.
Sitat Dagbladet

Om boka | Foreign rights

Oliver anbefaler:

Ida Hegazi Høyer
Unnskyld
Tiden, 2014

Høyer unnskyld hd

En 21 år gammel jente møter en noen år eldre gutt og forelsker seg hodestups. Han er kjekk og karismatisk, kan alt og vet alt og hun forguder ham fra første stund.
Langsomt går det likevel opp for henne at alt ikke er som det skal …
Unnskyld er en tilsynelatende velkjent historie, om ung, naiv kjærlighet som får et hardt møte med virkeligheten. Men Hegazi Høyer makter å holde leserens oppmerksomhet helt fra første kapittel, hvor hovedpersonen kommer hjem og oppdager at hennes og kjærestens felles seng står oppredd ute på fortauet. Herfra holder forfatteren grepet om leseren i et språk som er både presist og poetisk, mens sannheten gradvis avdekkes for både leser og hovedperson – avsløringen gir historien større dybde enn leseren kanskje trodde i første omgang.

Om boka | For boken vant forfatteren vant nylig EUs litteraturpris |
Forfatteren ble nylig kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år

Mette anbefaler:

Marianne Fastvold
Cocktaileffekten
Gyldendal, 2015

Fastvold cocktaileffekten hd

Jeg gjør en uvanlig ting i år og anbefaler boken jeg selv skal lese i sommerferien, men som jeg ikke har rukket å begynne på enda. Jeg anbefaler den altså rett og slett ulest! Men samtidig i trygg forvissning om at den holder samme, gode Fastvold-standard som hennes tidligere bøker, som jeg har likt veldig godt.

Forlagets omtale sier «en burlesk vev av historier om fire generasjoner, om motsetningen mellom kunsten og livet, karrieren og kjærligheten i fortid og nåtid, om å være menneske, mor, mormor, svigermor, kjæreste og forfatter i en ny tid».
Og anmelderne sier «ei munter og burlesk skillingsvise om kjærleik og død, som også rommar interessante observasjonar av kva ulike kvinner er villige til å gjere for å halde på det dei trur er mannen i sitt liv», «Fastvold har ei eiga evne til å kombinere det djupt alvorlege og eksistensielle med det lattervekkjande» og “Romanen er lettfotet og sympatisk, og atmosfæren av generasjonskaos, sjarm og ettertenksomhet gjør boka til behagelig lun sommerlektyre.”
– Da gjenstår det vel bare å si god bok. Jeg gleder meg!

Om boka

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.