Nyheter fra NORLA

Don Bartlett er ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden

Oversetter Don Bartlett ble den 30. september – på International Translation Day – utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstordenen og NORLA gratulerer hjerteligst!
Han mottok utmerkelsen ved den norske ambassaden i London, for fortjenstfullt virke for fremme av norsk litteratur i Storbritannia. Bartlett står bak oversettelsen av en imponerende rekke norske bøker, med navn som Karl Ove Knausgård, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Per Petterson, Jo Nesbø, Gunnar Staalesen og Kjell Ola Dahl samt Stian Hole på merittlisten.

Ridder don 2 photo kari dickson cut
Don Bartlett med datteren Joana. Foto: Kari Dickson

Don Bartlett har flere ganger fått skamros fra forfatterne «sine» for det gode arbeidet han gjør, og flere fremhever Bartletts evne til heve kvaliteten på oversettelsen ved å gjøre stoffet til sitt. Han har spilt en viktig rolle for Karl Ove Knausgårds suksess i den engelsktalende verden, og under lanseringen av My Struggle i London i 2012, understreket Knausgård viktigheten av oversetterens arbeid: «Denne boka er ikke skrevet av meg. Den er skrevet av meg sammen med Don».

Bartlett har også oversatt Roy Jacobsens bøker, og forfatteren skrev i sitt innspill til begrunnelse for ordens-tildelingen at Don Bartlett «uten tvil er den mest grundige og kompetente oversetter vi i dag har av norsk skjønnlitteratur til engelsk.»
«Han har til nå oversatt fem av mine romaner, og jeg vil kalle ham vel så mye gjendikter som oversetter, basert på erfaring; en tekst “oversatt” av Don Bartlett framstår altså ikke som oversatt, men som diktet/forfattet – på engelsk, det ypperste kjennetegn ved en moderne oversetters arbeid.»

Mer om Bartletts eget syn på oversetterens rolle kan du lese (på engelsk) her!

Don Bartlett har sin del av æren for at Knausgård er blitt et verdensnavn. Mer om dette kan du lese her.

Don Bartlett er NORLAs Månedens oversetter i desember.
Les vårt intervju med ham her.

Se oversikten over de mange norske bøkene han har oversatt her.

(Foto: Kari Dickson)

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

www.booksfromnorway.com