Nyheter fra NORLA

NORLAs juleboktips 2016

161
Foto: Mette Børja

Julen nærmer seg, og hva er vel bedre enn å fylle juleferien med gode bøker?
Her kommer NORLAs tips til norsk jule- og vinterlektyre.

Riktig god lesning!

Per Øystein anbefaler:

Berge landene som forsvant omslag

Bjørn Berge
Landene som forsvant
Spartacus, 2016

Mitt juleboktips er Landene som forsvant av Bjørn Berge, en perfekt hard pakke under juletreet for alle som er interessert i historie og geografi, eller for de som rett og slett liker gode historier. Det er en fascinerende, underholdende og iblant dramatisk oppdagelsesferd til de fjerneste strøk, alle verdens hjørner, til land som mellom 1840 og 1970 eksisterte i kun noen uker, et år eller noen tiår før de forsvant. «Det er en vakker, lystig og lærerik bok, og kan lett bli en vinner under juletrærne.» Jon Rognlien. Dagbladet

Les mer om boka her | Foreign rights

Mette anbefaler:

Ruth Lillegraven
Sigd
Tiden, 2016

Lillegraven sigd hd

Ønsker du deg en leseopplevelse som kan bevise bøkenes vidunderlige kraft? Da er mitt sterkeste tips Ruth Lillegravens Sigd.
Jeg innrømmer gjerne at forventningene var skyhøye i forkant, både fordi alle som hadde lest boken fikk stjerner i øynene bare de hørte tittelen, og også fordi Lillegravens biografiske diktsamling Urd fra 2013 grep meg veldig.
Sigd er en stor språkopplevelse som fører deg tett inn på det store i de “små” livene til odelsgutten Endre og hans Abelone. På en nydelig måte viser Lillegraven hvor avgjørende språket – og også det å kunne lese – er for å nærme seg andre mennesker OG for å oppdage den store, vide verden – selv når man blir lenket til sengen på grunn av sykdom, slik Endre blir.
Les og nyt!

Les mer om boka her | Information in English

Andrine anbefaler:

Blatt   varsjoen hd

Thomas Marco Blatt
Varsjøen
Kolon, 2016

Thomas Marco Blatt er poet, og nå har han begått en roman. Jeg leser og lever meg inn i en ung mann, ulik meg. Jeg lever meg inn i en roman, en diktet historie, en historie som ikke er min; med blikk tilbake til en sommer fra langt tilbake, en forhistorie som er mørk og henrivende å lese seg inn i. Hva var det egentlig som skjedde for mer enn 20 år siden, da vennegjengen dro til Varsjøen for å bade? Språket er lett og medrivende, jeg blir oppslukt og henført og anbefaler boken på det varmeste.

Les mer om boka her | Foreign rights

Oliver anbefaler:

Vigdis Hjorth
Arv og miljø
Cappelen Damm, 2016

Hjorth arv og miljø hd

Den som ikke har fått med seg debatten rundt denne boka, har ikke fulgt mye med på norske medier denne høsten. Aftenposten mer enn antydet at Hjorth utleverte sin egen familie, og brukte dette som utgangspunkt for å erklære at virkelighetslitteraturen hadde nådd sitt sluttpunkt. Det kan så være.
Om Arv og miljø er virkelighetslitteratur eller ikke, skal ikke jeg uttale meg om, og det er meg egentlig helt likegyldig. Jeg opplever boka som litterært sann, og ikke minst svært viktig. Sjelden har jeg lest noe som har gitt meg så stor forståelse for konsekvensene av overgrep spesielt, og av konflikter innen en familie generelt. Når boka åpner, er hovedpersonen Bergliots far død, og det viser seg at familiens to hytter skal overdras til Bergliots to søstre, hun og broren arver ingen ting. Bergliot vil i prinsippet ikke ha noe heller, hun har ikke hatt kontakt med familien på flere år. Årsaken til bruddet er at hun erkjente at hun ble misbrukt av faren som barn. Når hun konfronterer ham og familien med dette, nekter han, mens moren og søstrene avviser opplevelsen hennes. Bergliot føler dette som et dobbelt svik, og bryter med familien. Når faren dør, må hun igjen forholde seg til moren og søstrene, men opplever at posisjonene deres ikke har beveget seg, og at forsoning er umulig.
Hjorth belyser problemstillingen fra mange sider, og en dirrende nerve i teksten holder leseren fast til siste side.

Les mer om boka her | Foreign rights

Hege anbefaler:

Renberg du er så lys hd

Tore Renberg
Du er så lys
Oktober, 2016

Hvor mye vet du egentlig om menneskene rundt deg…?
Hvis du skal gi deg selv en gave denne jula, anbefaler jeg deg å kaste deg over Tore Renbergs nyeste roman Du er så lys – en tankevekkende og uhyre velkomponert bok, som er umulig å legge fra seg. Renberg skriver suggerende godt om menneskelige relasjoner, og en krypende uhygge følger leseren gjennom hele romanen. Anbefales på det varmeste!

Les mer om boka her | Foreign rights

Er du fortsatt sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Gladnyhet! Nå har vi samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister. Se våre backlister her.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019