Nyheter fra NORLA

Prisdryss under årets litteraturfestival på Lillehammer

Norsk litteraturfestival 2017 foto øystein nordås 1
Photo: Øyvind Nordås.

Doblougprisen, Uprisen og flere av Bokhandlerforeningens priser og stipend ble utdelt under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer forrige uke. NORLA gratulerer!

Bohandlerforeningens forfatterstipend.

320.000 stipendkroner ble delt ut da Victoria Kielland, Nora Szentiványi og Päivi Laakso ble tildelt Bokhandelens forfatterstipend under Litteraturfestivalen på Lillehammer, torsdag 1.juni.

Victoria kielland (foto ingrid pop no comprendo press)
Victoria Kielland. Foto: Ingrid Pop/No Comprendo Press.

– Opp og frem med de ukjente stemmene, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen. Gode stipendordninger er helt nødvendig for å bygge forfatterskap, dette vil bokhandlene bidra til, fortsetter hun.
Victoria Kielland fikk Bokhandelens forfatterstipend på 200.000 kroner for romanen Dammyr (2016). Om Dammyr skriver juryen «Det er ein lengselsfull, sanseleg, repetitativ språkleg knallroman, dette!»

Nora Szentiványi og Päivi Laakso fikk begge stipend på 60.000 kroner.

Nora szentivanyi foto pernille marie walvik
Nora Szentivanyi. Foto: Pernille Marie Walvik.

Szentiványi fikk bokhandelens forfatterstipend for romanen Leiligheten (2016). Om romanen skriver juryen «Her er store ord, eller store kjensler, men dei er skrive fram i det neddempa landskapet Szentiványi etablerer.» skriver juryen.
Päivi laakso foto anna julia granberg
Päivi Laakso. Foto: Anna Julia Granberg.

Laakso fikk Bokhandelens forfatterstipend for sitt forfatterskap. Om bøkene til Laakso skriver juryen: «Laaksos bøker gir oss rom til å gråte og le, eit klassisk teatermaske-oppsett i spennet mellom det ømme og groteske, men tekstane hennar skil seg ut med ein spesiell visuell energi, sikkert erfart og henta frå hennar andre, utøvande kunst; biletkunsten.»

Bokhandlerforeningens forfatterstipend skal gå til forfattere i etableringsfasen. Juryen består av Forfatterforeningens litterære råd.

Bokhandelens sakprosapriser

Bokhandelens sakprosapriser ble delt ut til forfatter Marianne Neerland Soleim for sin bok Operasjon Asfalt og oversetter Espen Ingebrigtsen for oversettelsen fra tysk til norsk av Hitlers rus. Folk og fører på dop, skrevet av Norman Ohler.

Marianne neerland soleim
Marianne Neerland Soleim

Om Operasjon Asfalt sier juryen «Gjennom å fortelle den grufulle historien om hvordan flyttingen av lik foregikk bidrar boka til å binde sammen det som ble revet fra hverandre. Årets prisvinner har gjennom sentrale og lokale arkiver rekonstruert et historisk forløp og skrevet en historiebok og gitt et varig bidrag til den kalde krigens historie, men også bidratt til, så langt det er mulig å oppheve en urett.»

Begge prisene er på 50.000 kroner og er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF).

Les mer om tildelingen av Bokhandelens sakprosapriser her.
Les mer om Bokhandlerforeningens stipend og priser her.

Steinar Opstad og Linn Ullmann tildelt Doblougprisen

Linn Ullmann og Steinar Opstad ble tildelt Doblougprisen under åpningsforestillingen på litteraturfestivalen.

Ullmann linn  foto agnete brun
Linn Ullmann. Foto: Agnete Brun

Linn Ullmann (f. 1966) er utdannet ved New York University der hun studerte engelsk litteratur. Da hun debuterte med den kritikerroste romanen Før du sovner i 1998, var hun allerede etablert som en toneangivende kritiker og kulturjournalist i Norge. Hun har siden begått flere kritikerroste romaner, som Nåde (2002), Et velsignet barn (2005) og De urolige (2015). Alle Linn Ullmanns romaner er utgitt i store deler av Europa og i USA.
Opstadsteinar rolf m aagaard
Steinar Opstad. Foto: Rolf M. Aagard

Steinar Opstad er født i 1971, og er bosatt i Oslo. Han er poet, og debuterte i 1996 med Tavler og bud. Til sammen har han utgitt åtte diktsamlinger, og blitt tildelt en rekke priser, blant annet Tarjei Vesaas debutantpris, Sultprisen og Aschehougprisen. Han arbeider også litterært som essayist, gjendikter og som formidler av poesi gjennom diktutvalg og antologier.

Doblougprisen er en litteraturpris som deles ut av Svenska Akademien. Prisen deles ut til svensk og norsk skjønnlitteratur, samt til litteraturhistorisk forskning. Prissummen er (i 2011) 2 * 150 000 kroner.

Les mer om Doublogprisen her.

Uprisen til Asbjørn Rydland

Asbjørn rydland vinner av uprisen 2017 nett 1
Asbjørn Rydland. Foto: Foreningen !les.

«Galderstjerna» ble kåret til vinner av Uprisen – årets ungdomsbok under et storstilt arrangement i Festsalen i Kulturhuset Banken under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Forfatter Asbjørn Rydland mottok prisen på 25000 kr.
Fra juryens begrunnelse heter det blant annet: «Boken er unik innenfor en sjanger som er veldig populær. Science fiction, mytologi og fantasy er blandet sammen på en unik måte. […]Boken er den lengste av de nominerte og den er på nynorsk, men det viste seg å ikke være noe problem.»

Les mer om tildelingen og Uprisen her.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

www.booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon, nyheter og arrangementer.

Frankfurt 2019