Nyheter fra NORLA

Vigdis Hjorth tildelt Bokhandlerprisen 2016

Hjorth, vigdis photo kjell ruben palookaville
Foto: Kjell Ruben, Palookaville

Vigdis Hjorth er tildelt Bokhandlerprisen 2016 for sin kritikerroste roman Arv og miljø og NORLA gratulerer!
Bokhandlernes favorittroman fra 2016 er en roman om familiehistorie og et arveoppgjør som setter voldsomme krefter i sving.

Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker innenfor skjønn- og generell litteratur.
Ti bøker var nominert til prisen. Bokhandlerprisen ble overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 18. november.

— Som forfatter er det en ære å få bokhandlernes pris, sier Vigdis Hjorth. Jeg har alltid elsket bokhandelen – lukten av bøker og papir, pennene, blyantene, alle slags skriveredskaper. Bokhandelen er et stille og trygt sted for meditasjon og langsomme tanker. Jeg har tilbragt store deler av barndommen, ungdommen og voksenlivet i bokhandelens trygge atmosfære, selv om bøkenes innhold nok kunne ryste meg.
Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel. Tenk at Arv og miljø er stemt fram som den boka de har likt aller best i år. Som forfatter er det utrolig verdifullt å få denne anerkjennelsen. Dette oppleves stort og jeg er svært takknemlig. Vi er heldige i Norge som har så kompetente og leseglade bokhandlere.

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.
Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen.

Hjorth har over 30 utgivelser bak seg. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og
ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram-prisen. Hun ble tildelt Brages Hederspris 2014, og fikk Aschehougprisen i 2015.

Hjorth arv og miljø hd

De nominerte til Bokhandlerprisen i år var:
- Anne B. Ragde, «Alltid tilgivelse», Oktober
- Ellen Vahr, «Gaven», Aschehoug
- Frode Grytten, «Menn som ingen treng», Oktober
- Helene Uri, «Hålke», Gyldendal
- Iben Akerlie, «Lars er LOL», Aschehoug
- Jan-Erik Fjell, «Lykkejegeren», Juritzen
- Jørgen Jæger, «Fortielsen», Juritzen
- Ketil Bjørnstad, «Verdens som var min. Syttitallet», Aschehoug
- Tore Renberg, «Du er så lys», Oktober
- Vigdis Hjorth, «Arv og miljø», Cappelen Damm

Les mer om romanen Arv og miljø

Hør Vigdis Hjort snakke om boken og forfatterskapet sitt her.

Les mer om selve pristildelingen her.

Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.
I 2015 gikk prisen til Maja Lunde for Bienes historie.

Les mer om Bokhandlerprisen og se tidligere vinnere her.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

www.booksfromnorway.com