02.11.2017

Førstereis til Frankfurt

Når du skal besøke bokmessen i Frankfurt for første gang er det veldig fint å ha med seg kollegaer som har vært der før. Ekstra fint er det å ha med seg kollegaer som er veldig høye, eller som haster rundt i fargesterke kåper med prikker på, slik at de er lette å kjenne igjen i mengden. For messeområdet er akkurat så digert som alle har sagt det er, det er fylt til randen av bransjefolk fra hele verden, og tempoet er høyere enn du hadde forestilt deg.

Frankfurt 1.plass mette frf messemylder
Foto: Mette Børja

Bokmessen i Frankfurt fant sted for første gang i 1454, og huser intet mindre enn 7150 utstillere fra over 100 nasjoner. I løpet av messen holdes 4000 arrangementer på de til sammen 17 scenene, eller på utstillerstandene. Totalt lokker messen til seg 170 000 bransjefolk, 106 000 publikumsbesøkende og 10 000 journalister.

Das blaue sofa foto mette børja
Das Blaue Sofa er kanskje den mest kjente av de mange populære scenene på messen. Foto: Mette Børja

Med den konstante summingen som fyller de store hallene, og alle de hardtarbeidende forlagsfolkene som suser frem og tilbake mellom møter, kan nok messen best sammenlignes med en bikube. Og alle jakter på sitt. Bestselgeren som tar leserne med storm. Sakprosaboka om sopp og sorg som du ikke visste at du bare måtte ha, før du hørte om den, eller hva med en bok om kryosfæren? Barneboka som gir leserne (fiktive) bestevenner for livet, og som er så klok og morsom, at du bare ikke kan gå glipp av den! Jobber du i bokbransjen er bokmessen i Frankfurt rett og slett «the place to be». Redaktører, rettighetshavere, oversettere og forfattere knytter kontakter, inngår avtaler, kjøper og selger, og prøver å få snusen i hva som er i vinden, akkurat nå.

Hektisk møteaktivitet på standen foto wanda voldner
Hektisk møteaktivitet på standen. Foto: Wanda Voldner

Samtidig handler bokmessen om så uendelig mye mer. Ser man på det store bildet bokmessen i Frankfurt en unik arena for møter og meningsutveksling mellom ulike kulturer. På standen til det italienske forlaget Atlantyca siteres Murakami: «If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking». At litteraturen reiser over landegrenser åpner rett og slett opp for nye impulser og tankegods. Og da er det jo så flott at disse bøkene som skal ut og reise har et samlingspunkt her i Frankfurt.

Atlantyca murakami sitat foto hege langrusten

I tillegg til å være et møtested for bransjen er bokmessen i Frankfurt også en publikumsmesse. I helgen åpnes dørene for tusenvis av ivrige lesere, som saumfarer bokhyller, deltar på forfatterarrangementer og signeringer og besøker gjestelandspaviljongen på intet mindre enn 2300 km2. Cosplayere tusler forbi i de villeste og mest forseggjorte kostymene du kan tenke deg. Entusiastiske Norgesvenner dukker opp på den norske fellesstanden, og spør pent om å få se på bøkene våre. «Hvem er den nye Hamsun?» «Min sønn har studert i Norge, hvilken bok bør jeg skaffe ham til jul?» «Jeg har begynt å lære norsk – kan du anbefale en bok som er fin å lese for nybegynnere?» «Stemmer det at Norge skal være gjesteland i 2019? Kommer Knausgård?»
I bokhandlene lå det flere bunker med norske bøker oversatt til tysk – og undertegnede er om mulig enda mer sikker på at forholdene ligger til rette for tidenes gjestelandssatsing i 2019!

Kollasj førstereis

Tekst og bilder: Prosjektkoordinator Hege Langrusten