08.03.2017

NORLAs boktips til kvinnedagen, 8. mars 2017

I anledning kvinnedagen deler vi i NORLA våre tips om bøker hvor sterke kvinner og feminisme står sentralt.

God lesning, og til lykke med kvinnedagen!

Briller
Foto: Mette Børja

Torill anbefaler:

Mari Jonassen
Fernanda Nissen. Kjærlighet og arbeid
Aschehoug 2013

Jonassen fernanda nissen hd

En bok jeg vil anbefale i anledning 8.mars er Mari Jonassens Fernanda Nissen – kjærlighet og arbeid.
Fernanda Nissen (1862-1920) er en av våre “fire store” kvinnesakspionerer. Dette er boken om hennes liv og arbeid.
Hun tilhørte det høyere borgerskap, men ble sosialist. Det vakte skandale i Kristiania da hun skilte seg fra Dagblad-redaktøren Lars Holst for å gifte seg med den radikale legen og avismannen Oscar Egede Nissen. Fernanda Nissen betalte en høy pris for kjærligheten – men hun angret aldri.
Både Fernanda og Oscar Nissen var blant pionerene i den fremvoksende arbeiderbevegelsen. Fernanda stod frem som arbeidernes omsorgsfulle forkjemper. Hun jobbet aktivt for sosiale reformer, hun krevde åttetimersdag og bedre arbeidervern. I kvinnesaken var hun spesielt opptatt av at arbeiderkvinnene kom seg ut og stemte.
Fernanda Nissen – Kjærlighet og arbeid er en bok om livet, om kjærligheten, om arbeidet, om døden – om feministen, kulturskribenten, litteraturkritikeren og kommunepolitikeren.
(Tekst fra Aschehoug)
I fjor fikk hun også en skole i Oslo oppkalt etter seg.

Om boken | Om Fernanda Nissen

Oliver anbefaler:

Nina Lykke
Nei og atter nei
Oktober 2016

Lykke nei og atter nei hd

Hva kan være mer passende 8. mars-lesning enn en dypt misantropisk og like dypt humoristisk bok om utroskap, livslede og andre middelklasseproblemer? I Nei og atter nei møter vi den pliktoppfyllende lektoren Ingrid, bosatt på Nordstrand i Oslo, hennes utro ektemann Jan og hans femten år yngre elskerinne Hanne. Tilsynelatende et klassisk trekantdrama, men Lykke klarer å gi det en original vri. Bokas grunntema skisseres i den første setningen: “– Hva er vitsen med å slite og streve på skolen bare for å få seg en jobb og et hus og noen barn og så fortsette å slite helt til man dør.”
Det er Ingrids sønn som stiller spørsmålet, som Ingrid selv skal besvare i løpet av boka. Det er vel ikke å røpe for mye at hun kommer frem til at det ikke er noen vits – og i høy grad tar konsekvensen av det.
Nina Lykke skriver poengtert, morsomt og ikke minst gjenkjennelig om livet i middelklassen. Les og le – om du tør!

Om boken | Foreign rights

Mette anbefaler:

Cecilie Enger

Enger himmelstormeren hd

Himmelstormeren
Gyldendal 2007

Jeg leste romanen om Ellisif Wessel kort etter at den kom ut, og husker fortsatt hvor sterkt inntrykk historien om hennes liv gjorde på meg. Jeg anbefaler boken som en flott inngang til kunnskap om en utrolig fascinerende og uegennyttig kvinne. Og i tillegg gir forfatter Cecilie Enger leseren et tankevekkende bilde av hvordan livet artet seg i Norge på slutten av 1800-tallet, og særlig hvor hardt det må ha vært å overleve med små ressurser langt mot nord.

Om boken | Om Ellisif Wessel

Hege anbefaler

Gro Dahle og Svein Nyhus
Snill
Cappelen Damm 2002

Snill

I den fantastiske bildeboka Snill møter vi lille Lussi, som er så snill og stille og forsiktig at hun en dag forsvinner inn i veggen og blir borte. Lussi er rett og slett så stille og snill og flink og ren og pen at ingen ser henne lenger. Mens de voksne og skolevennene leter, bygger historien seg opp mot en kostelig slutt, hvor Lussi rett og slett brøler ut sin frustrasjon, og kjemper seg ut til omverdenen så murpussen flakser! Og det viser seg at Lussi ikke er den eneste jenta som har blitt fanget inne i veggen. Til og med gamle oldemor er der!
Ett av bokens store høydepunkter for min del er når det blir spørsmål om det ikke er andre, stakkars snille jenter som kanskje også er fanget i en vegg der ute? Hva med dem? De får nemlig klare seg sjøl! For Lussi, hun skal hjem og spise et lass med pølser – helt sikkert mye mer enn det som passer seg for en snill, forsiktig jente.
Boka er nydelig illustrert av Svein Nyhus, og illustrasjonene kompletterer og utfyller Gro Dahles poetiske språk på en perfekt måte. Denne boka er en perfekt vitaminpille til alle «snille piker» der ute, og er en kjærlig påminner om at man ikke må være så pokkers snill og forsiktig hele tiden – og ikke minst om at også snille piker må ta ansvar for sitt eget liv!

Om boken

Per Øystein abefaler:

Jenny Jordahl, Madeleine Schultz og Marta Breen
F-ordet. 155 grunner til å være feminist
Forlaget Manifest 2015

Breen schultz f ordet hd

Hva passer bedre på 8. mars enn å lese en morsom, fornøyelig, interessant og engasjerende bok om F-ordet? Altså – en bok om feminisme, eller «en politisk selvhjelpsbok for deg som lurer på om du er feminist, eller som bare vil få bekreftet at du har rett.» Bokanmelderen i Maddam.no skriver: «Boka er ikke en tørr teoretisk gjennomgang, men en sprek bok i magasinformat med både tegneserier, plakater og illustrasjoner som gir boka en ekstra piff (…) Boka burde bli obligatorisk pensum på videregående».

Om boken
Lyst til å piffe opp facebookprofilen din i anledning kvinnedagen? Her kan du finne feministbannere fra boka som du kan bruke som forsidebilde.

Andrine anbefaler

Lisbet Hiide
Min fars hund
Oktober 2010

Min fars hund

Jeg glemmer aldri Lisbet Hiides Min fars hund (Forlaget Oktober, 2010). Jeg siterer forlagets presentasjon: I et forsøk på å oppnå oppmerksomhet, og i beste fall ekte hengivenhet, forsøker Bella å bli en slags menneskelig hund for sin far. Sammen med søsteren Lille K og foreldrene og en hel del andre slektninger (samt hunden Farah Dibah), vokser hun opp i en herskapelig og forfallen trevilla i Generalinne P’s vei: «Et hus fullt av hemmeligheter, stengt ute fra verden eller i sin egen verden.» Min fars hund er en moderne fabel preget av overdrivelser, forstørrelser, bevisste feilproposjoneringer og en særpreget blanding av inderlighet og kynisme. Et grotesk eventyr og en gripende historie om å overleve.

Om boken | About the book

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.