16.03.2016

NORLAs boktips til påske 2016

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om spennende norske bøker som med fordel kan pakkes i sekken til påskeferien.
Og heldigvis kan gode (krim-)bøker leses resten av året også!

God fornøyelse – og riktig god påske!

Påskekrim 1.plass mette
Foto: Mette Børja

(NORLAs kontor åpner igjen tirsdag 29. mars).

Andrine anbefaler:

Svanes til vestisen hd

Tor Even Svanes
Til Vestisen
Cappelen Damm 2016

Hvis du vil dukke inn i en skildring fra is- og snødekte områder, langt fra sofakroken, kan du lese Tor Even Svanes Til Vestisen. Den unge selfangstinspektøren Mari mønstrer på M/S Kvalfjord i Tromsø og skal rapportere hjem om selfangst i Vestisen. Som ung kvinne blant en gruppe hardbarka mannfolk er Mari utsatt for psykologisk terror, og vi følger et sterkt og fryktinngytende drama utenfor Grønlands vestkyst.

Spennende!

Om boken | Foreign Rights

Oliver anbefaler:

Damhaug en femte årstid hd

Torkil Damhaug
En femte årstid
Cappelen Damm 2016

Torkil Damhaug har imponert flere ganger med sin psykologiske innsikt og troverdige karaktertegning, det merkes at han har bakgrunn som lege og psykiater. Damhaug skuffer ikke i år heller, med En femte årstid..
Her får vi en svært spennende historie og troverdige psykologiske portretter, men en ungdomsgruppe på fire ungdommer i sentrum. Ann, Victor, Helene og Nicolai er fire tenåringer som henger sammen. På ungdommers vis prøver de ut ting – av og til ting de ikke burde rote seg borti, som for eksempel å stenge en klassekamerat,
Streifern, inne i kjelleren i den nedlagte fabrikken nede ved elva. Faren til Streifern er tidligere dømt for drap.
Snart er to av ungdommene funnet døde og en tredje er forsvunnet…
Å si at det blir spennende, er ingen overdrivelse!

Om boken | Foreign rights

Per Øystein anbefaler:

Endsjø udødelighetens historie hd

Dag Øistein Endsjø
Udødlighetens historie
Cappelen Damm 2016

Den kristne Påsken handler både om troen på den oppstandne Jesus og om hvordan hans oppstandelse er knyttet til løftet om evig liv for den som tror. Men troen på evig liv er mye eldre enn fortellingen om Jesus.

Dag Øistein Endsjø har skrevet den fascinerende historien om menneskets jakt etter evig liv helt fra den første kjente nedskrevne fortellingen i oldtidens Mesopotamia til dagens vampyr- og zombiefilmer.

Om boken | Les anmeldelse i Tidsskrift for Den norske Legeforening

Margit anbefaler:

Sortland trondheim mysteriet web

Bjørn Sortland
Kunstdetektivene
Aschehoug

Sats gjerne på denne lettleste krimserien til påske – den vil engasjere barn i alderen 6 til 9 år, men også dei vaksne. Hovudpersonen David og familien kjem i kvar bok opp i eit spennade mysterium som dei må løyse, og mysteriet er knytt til ein ny by for kvar bok og har alltid noko med kunst å gjere. Bjørn Sortland skriv svært godt, fortel spennande, og med humor, og lagar historier ein lærer noko av.
Finst også som lydbøker, svært godt lese av Espen Sandvik, så dette valet kan også få bilturen til fjellet til å gå fortare. Min lokale favoritt er Trondheimmysteriet, der Nidarosdomen inngår som location, men kvifor ikkje velje den siste boka i serien som kjem som lydbok til påske: Las Vegas-mysteriet?

Om bøkene | Hør utdrag fra lydbøkene | Foreign Rights

Dina anbefaler:

Horst jakthundene hd pocket

Jørn Lier Horst
Jakthundene
Gyldendal 2012

Mitt tips for kriminell påskelesning er Jørn Lier Horsts Jakthundene. Jørn Lier Horst var nylig i Tokyo med NORLA for å verve flere japanske lesere til Jakthundene som nylig er utkommet på japansk.
Når jeg skriver disse boktipsene pleier jeg ofte å argumentere med at boka jeg anbefaler er ”en skjult perle”.
Det kan jeg ikke gjøre i dette tilfellet. Flere titalls tusen nordmenn har lest den før meg, og den har vunnet både Rivertonprisen og andre priser i Skandinavia.

God krim må ha en snedig sammenskrudd intrige, være spennende og ha gode personskildringer, men for å være ordentlig god, må boka ha enda noe mer, en samfunnskritisk, filosofisk eller moralsk dimensjon.

Her stilles det spørsmål om hvordan det er mulig at et justismord kan skje. En gammel drapssak etterforsker Wisting har hatt ansvar for begjært gjenopptatt fordi det viser seg at et av bevisene ble forfalsket. Hvordan kunne dette ha skjedd? Var de så oppsatt på å få den tiltalte dømt at de så gjennom fingrene på om bevisene var ekte? Gruppedynamikken skildres godt, og tvilen nager hovedpersonen.

Men her er også masse action og spenning, for en god krim kan ikke kokes på sjelegranskning alene.

Om boken | Foreign Rights

Mette anbefaler:

Rygg sommerfugleffekten

Pernille Rygg
Sommerfugleffekten
Gyldendal 1995

Jeg vil anbefale en bok jeg nylig leste om igjen etter ca. 15 år, og som fortsatt har driv og action så det holder; Sommerfugleffekten var Pernille Ryggs debutroman i 1995, og den ble hyllet av kritikerne som “et verk skrevet av en garvet krim-snekker” og “en svenneprøve det står respekt av”.
Vi møter psykologen Igi Heitmann som nettopp har mistet faren sin – en ikke særlig fetert privatetterforsker – i en bilulykke. Igi arver hans gamle Lada og et stusslig kontor/krypinn i Oslo sentrum. Men hun har også arvet hans higen etter å løse gåter. Da hun finner farens siste – uløste – sak fører det henne ut en forrykende ferd i de finere kretser av Asker og Bærum, på energisk jakt etter sannheter og løgner i fortiden, og i psykiatrien.
Denne gangen koste jeg meg spesielt over det levende språket og bokens litt nostalgiske sider, for her møter vi Oslo lenge før røykeloven og Barcode, og ikke minst verden før mobiltelefonen. Boken ble oversatt til en rekke språk, og jeg sendte underveis medfølende tanker til oversetterne som måtte knekke mange lokale nøtter og utfordringer i teksten, for dem var det overraskende mange av.

Om boken/Foreign Rights | Les boken på bokhylla.no (krever norsk IP-adresse, men utenlandske oversettere kan søke tilgang) | Se oversettelser

Hva er det med den særnorske koblingen mellom påske og krim?

Dette vekker forundring i utlandet, og bakgrunnen er interessant. Les mer om opphavet til fenomenet påskekrim her og her.

Vi deler også – som ønskereprise – den nederlandske oversetteren Paula Stevens’ hjertesukk på Oversetterbloggen om (utfordringene ved å oversette) ‘Påske og annet ubehag’.
Les det her.

Er du sulten på tips om enda flere gode, norske bøker?

Gladnyhet! Du finner nå alle personlige boktips fra oss i NORLA samlet her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister.
Se våre backlister her.