22.06.2018

NORLAs sommerboktips 2018

Sommeren byr forhåpentligvis på mange, lange og late dager – og hva er vel da bedre enn å kunne forsvinne inn i en god bok?

Vi i NORLA deler her tips om mange flotte bøker, og ønsker både god sommer og god lesning!

2018.06 boktips

Margit anbefaler:

Sørbø nynorsk litteraturhistorie hd

Jan Inge Sørbø
Nynorsk litteraturhistorie
Samlaget, 2018

Eg anbefalar eit besøk i nynorskens hage i sommar. Forfattaren Jan Inge Sørbø har skrive fleire skjønnlitterære bøker og biografiar, og er professor i nynorsk skriftkultur. No har han skrive ei spenstig, kunnskapsrik og inspirerande framstilling av den rike nynorske skjønnlitteraturen, Nynorsk litteraturhistorie, der over 150 forfattarskapar er med, frå Ivar Aasen til Gunnhild Øyehaug. Boka er stor og vakker, med flott bildemateriale og utsøkt formgiving. Prøv bare eit dikt frå den nynorske romantikken av Olav Nygard:

No reiser kvelden seg i vesterbrun,
han trør paa lette føter gjenom tun
og skuggeveven fjell imillom hengjer.
Det gjeng ei kviskring gjennom kjørr og lyng,
Og talatrasten skifter ljod og syng
Med avdagskjelven under sine strenger.

«No reiser kvelden seg», Ved vebande, 1923.

Om boka

Halldór anbefaler:

Fatland grensen pocket lav

Erika Fatland
Grensen – en reise rundt Russland
Kagge, 2017

“Atlaset er fullt av etternavnene til dristige, europeiske menn som satte ut i små, usikre farkoster for å oppdage det som allerede for lengst var oppdaget”, skriver Erika.
Ikke minst derfor er det en stor opplevelse for leseren å reise sammen med henne langs hele Russlands grense – som vel å merke er langt lengre enn rundt jordkloden. En stor opplevelse fordi Fatland vet mye, men mest fordi hun er lydhør overfor andre mennesker og de vidt forskjellige folkeslagene som befolker alle Russlands nabostater. Det er forfattere som henne, med en utrolig lesbar blanding av opplysning og personlig erfaring, som er med på å gjenopplive en av litteraturens mest underholdende genre: reisefortellingen.

Om boka | Les utdrag | Foreign rights

Per Øystein anbefaler:

Hestmark istidens oppdager hd

Geir Hestmark
Istidens oppdager. Jens Esmark, pioneren i Norges fjellverden
Kagge forlag, 2017

Norge er et land formet av is og vann. Det er noe vi alle vet i dag. Men man har ikke alltid visst det. «I midten av september 1823 kom en eldre professor og hans to unge studenter tilbake til Christiania etter tre måneders reise i Norge. Underveis hadde de snublet over den største vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort i norsk natur: De hadde oppdaget Istiden». Slik åpner Geir Hestmarks Istidens oppdager, som nylig ble kåret til en av Skandinavias ti beste sakprosabøker siden årtusenskiftet. Juryen skriver at boka er «en forbilledlig studie som hever geologiens vitenskapshistorie til et nytt nivå». Kritikere mener den er et mesterverk, medrivende og lærerik og en fornøyelse å lese. Dagbladets anmelder skriver: «forbilledlig bok, et storverk om naturen, formidlet med inngående kunnskap og lys optimisme. En biografi som bør appellere til et bredt publikum av naturinteresserte lesere, i en tid da klimadebatten er aktuell som aldri før.»

Om boka | Mer i Morgenbladet | Mer i Klassekampen | Mer i geo365.no

Andrine anbefaler:

Lirhus ellers er jeg ikke noe menneske

Agnar Lirhus
Ellers er jeg ikke noe menneske
Cappelen Damm, 2018

Agnar Lirhus har skrevet sin første ungdomsroman med en klar henvisning til Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte og betydningen av vennskap og å stille opp for hverandre. Fjortenårige Mathilde blir holdt utenfor og mobbet av venninnegjengen på skolen, uten at de voksne ser eller forstår situasjonen. Mathilde finner styrke i vennskapet med Xiu på nettet – men etter hvert får hun vite at Xiu lider av alvorlig kreft. Likevel er Xiu sterk, og Mathilde vokser på vennskapet og blir flinkere til å si fra om det som ikke er greit – og om det som ingen voksne ser.
Agnar Lirhus ser leseren på samme måte som Astrid Lindgren gjorde det.

Om boka | Foreign rights

Janicken anbefaler:

Nilssen  tung tids tale

Olaug Nilssen
Tung tids tale
Samlaget, 2017

Skal jeg trekke fram én bok fra det siste årets lesebunke, må det bli Olaug Nilssens Tung tids tale. Olaug Nilssen har alltid hatt en tydelig, egen stemme i det norske litterære landskapet, og tar ofte opp til dels uvante og vanskelige, men viktige, temaer. Tung tids tale er en personlig roman om Nilssens autistiske sønn Daniel. Det er en knallsterk, dypt bevegende og modig roman, fylt av sårbarhet og kjærlighet. Den vant Brageprisen i 2017 og var nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Bokbloggerprisen 2017. Anbefales varmt!

Om boka | Foreign rights

Hege anbefaler:

Grytten vente på fuglen pocket hoy

Frode Grytten
Vente på fuglen
Mikronoveller
Kagge, 2014 (pocket 2017)

I sommer skal jeg kose meg med Frode Gryttens Vente på fuglen. I mikronoveller på 140 tegn fortelles små, store fortellinger – morsomme, triste, varme og underfundige.
Grytten er en ordsmed av rang, så det er bare å glede seg! Hør bare her:
«Beina hennar er fulle av skrubbsår og sebraplaster. Munnen hennar er ein lykkelig stad, alltid open for is. Jente (3) er årets lysaste dag.»

God sommer!

Om boka

Ellen anbefaler:

Rannem bokstavene i historien

Øyvin Rannem
Bokstavene i historien
Forlaget Press, 2017

I sommer skal jeg nerde meg gjennom Øyvin Rannems Bokstavene i historien – maktsymbol fra Augustus til Mussolini. Boka handler om bokstavenes utvikling og europeisk skrift- og bokstavkultur gjennom to tusen år. Rannem tar oss med på en reise gjennom Roma med bokstavene som hovedperson. Han forklarer på mesterlig vis hvordan politikk, historie, religion og samfunn har påvirket skriften, og vice versa. Allerede omslaget, med skrifttypen Trajan, gir en pekepinn på temaet og viser hvor gjennomført bokas helhet er. Du kan selvfølgelig lese mer om både keiser Trajan og skrifttypen i boka. Læringskurven er bratt og før jeg visste ordet av det, nikket jeg anerkjennende til keiser Konstantins endring av bokstavstil (fra capitalis rustica til unicialskriften, til den nysgjerrige) for å legge tilrette for en monoteistisk kristendom, et faktum jeg aldri har tenkt på tidligere. Hvis du er interessert i typografi, poltikk, historie, religion, samfunn eller det skrevne ord, er dette boka for deg. Formen yter innholdet rettferdighet. Boka er lekkert innbundet og papiret er, bokstavelig talt, til å ta og føle på.
God sommer!

Om boka | Foreign rights

Mette anbefaler:

Oppedal papirflygere hd

Torbjørn Oppedal
(Ill: Svein Størksen)
Papirflygere
Magikon forlag, 2017

Er du en av dem som liker å få og selv skrive postkort? Og som stadig drømmer om å reise? Da kan den illustrerte romanen Papirflygere være midt i blinken for deg!
Her får du finurlige observasjoner fra den navnløse hovedpersonen som reiser for å leve og som er besatt av postkort (både å skrive dem og å finne andres kort gjemt og glemt i bøker). Alt iblandet en kjærlighetshistorie, må vite.

Boken er vakkert illustrert av Svein Størksen, med postkortkollasjer som sender leseren både bakover i tid og rundt om i verden. Papirflygere vant gull i Grafills kåring av årets vakreste bøker 2017 og juryens skrev: “Som en moderne Askeladd kombinerer illustratøren tilsynelatende tilfeldige elementer og fyller dem med mystisk meningsinnhold. En usedvanlig generøs bok som byr på et personlig og egenartet surrealistisk univers.”

Om boka + Foreign rights | Se flere illustrasjoner og juryens kommentarer i Årets vakreste bøker 2017

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.