18.03.2024

Cathrine Sandmæl - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Cathrine Sandmæl. Hun har skrevet og illustrert Jenter, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Cathrinesandmael22
Cathrine Sandmæl. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boken din om?

Boken min er en oppvekstroman (eller «coming of age»), satt i 2006. I boka møter vi Eli, som er en 15 år gammel jente som har nylig byttet skole. Hun føler ikke at hun helt passer inn med de andre jentene i klassen sin, men hun får seg venner i parallell klassen som deler de samme interessene som henne; manga og anime. De møtes hvert friminutt hvor de låner hverandre mangabøker og snakker om de nyeste seriene de liker. Eli har aldri tenkt noe særlig på romanse eller sex før, men noen av de nye vennene hennes har med seg en «yaoi» tegneserie (en form for japansk tegneserie med homoerotisk handling), og merker at hun blir litt nysgjerrig på. Under en bursdag tullekysser Eli en av de nye vennene sine og blir konfrontert med spørsmål om sin egen legning og hva dette kysset egentlig vil si for vennskapet deres. Boken handler om vennskap, kjærlighet og hvordan det var å vokse opp som skeiv og nerdete på tidlig 2000 tallet.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Jeg lot meg inspirere mye av hvordan jeg selv oppdaget at jeg var skeiv, som en nerdete tenåringsjente på tidlig 2000-tall. Mye av motivasjonen min for å lage denne boka var det at jeg ville fortelle en historie som var rimelig autentisk til min egen opplevelse av å bli forelsket for første gang. Jeg hadde selv en nerdete vennegjeng som likte manga og anime, og en del av oss viste seg å være skeive, uten av vi nødvendigvis visste det da vi først begynte å henge sammen. Jeg ble også inspirert av nettopp det samholdet vennegjengen min hadde på ungdomsskolen. Vi ble kanskje mobbet til tider av folk på skolen som syntes vi var rare, men det gjorde ikke så mye siden vi hadde hverandre. På mange måter er denne boken litt dedikert til den vennegjengen jeg hadde på den tiden. Og ikke minst ville jeg fortelle en historie med unge nerder som tilfeldigvis var jenter, noe jeg innser at jeg har sett lite av i populærmedia.

Hvem er denne boken for?

Boken er primært ment for alders gruppen 9-12, men kan gjerne leses av tenåringer og godt voksene også. Jeg håper litt av boken kan leses av unge som opplever den første forelskelsen. Kanskje de er skeive selv og kjenner seg litt igjen i Eli sine opplevelser. Men jeg har fått tilbakemeldinger av voksne som også fant det morsomt å lese en bok med så mange referanser fra 2000-tallet.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her