16.10.2023

Dag O. Hessen - Fokustittelforfatter

Dag O. Hessen har skrevet en bok for deg som lengter etter, og har en kjærlighet til, naturen. – Det er en hyllest til den ville naturen, manifestert ved den nesten mytologiske jerven, jakten på å få se den i fjellet, og om alt det andre man kan se underveis, sier han.

Uten tittel (2)
Dag O. Hessen har skrevet boka 'Jervesporet'. Foto: Anne Valeur

Jervesporet er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Dag O. Hessen om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte han til å skrive den og hvor og når han jobber aller best.

Hva handler boka di om?

Den handler først og fremst og gleden ved å gå inn i naturen, det å kunne hoppe av tredemøllen for en stund, og ta seg tid til å betrakte stjernehimmel, observere livet vi er en del av, nyte fraværet av stress og støy – og stille seg noen store spørsmål om liv og mening. Men det er også en hyllest til den ville naturen, manifestert ved den nesten mytologiske jerven, jakten på å få se den i fjellet, og om alt det andre man kan se underveis. Og så er det en personlig betraktning om tid og liv som svinner.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

For det første jerven i seg selv, men også lengselen etter å tilbringe mer tid i naturen – gjennom dette prosjektet. Lange skiturer innover viddene uten klokke og mobil, netter i hengekøye i den øverste fjellskogen, men også lysten til å skrive en annen type bok enn den vanlige sakprosaen. En bok som er åpnere i former, mer litterær, og uten fotnoter og litteraturhenvisninger.

Hvem er denne boka for?

Først og fremst dem som har en lengsel etter, og en kjærlighet til, natur – som vel gjelder de fleste av oss. Men også for de som søker kunnskap om natur, jeg er jo biolog, så jeg har alltid et ønske om å formidle kunnskap og undring også gjennom dette mer litterære bokprosjektet.

Hvor og/eller når jobber du best?

Siden jeg først og fremst er forsker som også leder et senter for klimaforskning og et stort forskningsprosjekt, blir skrivingen min aldri optimal; vanligvis stjålne timer i helger og tidlige morgener. Denne gangen har jeg imidlertid tatt med en notisbok med meg ut i fjellet, i hengekøye og hytte, og notert observasjoner, stemninger og tanker underveis. Det har vært viktig for å få fram den der-og-da følelsen som ellers er vanskelig å gjenskape. Jeg har imidlertid ennå til gode å skrive en bok slik jeg ønsker, sammenhengende tid på hytta – uten avbrudd.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her