18.03.2024

Edy Poppy - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Edy Poppy. Hun har skrevet Iggy, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Edypoppy27
Edy Poppy. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boken din om?    

Edy, 20 år: Hun gifter seg med en fransk mann, de inngår en pakt om gjensidig utroskap, de lover hverandre å alltid gå over grenser, egne og andres, å aldri bruke tid på å tjene penger, å aldri bli foreldre. De reiser til Sør-Frankrike for å leve ut kunstnerdrømmen. Men så blir hun gravid, og det er umulig. Hun tar abort og flytter først til London, så Berlin. Lever et fritt og barnløst bohemliv med mannen sin. Men det aborterte barnet, som hun har kalt Iggy, forsvinner ikke, bare fordi det er borte.
Edy, 30 år: Hun debuterer med en roman og får seg en ung, italiensk elsker. Han vil ha barn og prøver å overbevise henne om et liv i trofasthet. Hun nøler, men gir til slutt etter for det hun tror er den store kjærligheten. Hun skiller seg fra sin partner in crime og prøver seg på en helomvending mot et mer konvensjonelt liv. Det er en dårlig ide. Etter noen år havarerer forholdet, og Edy er alene for første gang. Men ikke helt. Iggy er der fortsatt. Han kommer til henne i drømmene hennes.
Edy, 42 år: Hun har en liten gutt på to år og en jente i magen. Hun er sammen med en tysk performancekunstner, livet skal være et kunstverk, men trivialitetene truer. 

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?    

Jeg begynte å skrive på Iggy da jeg var trettisyv år, singel for første gang siden jeg var sytten. Og ikke minst barnløs. I tyveårene hadde jeg valgt bort barnet mitt «Iggy», tatt abort for å satse på kunsten og å leve et overskridende liv. Jeg drømte om å leve så forskjellig fra oppveksten min på bygda i Bø i Telemark som jeg kunne forestille meg. Jeg angret aldri på at jeg tok abort, men beslutningen var ugjenkallelig og skjebnetung. Var den 17 år gamle graviditeten min eneste sjanse til å bli mor? Spørsmålene gikk amok inne i hodet. Dette ville jeg undersøke nærmere. Da jeg begynte å skrive Iggy, hadde jeg ingen anelse om hvordan romanen skulle ende, jeg måtte vente på at livet skulle skje, på at det skulle guide meg. Vet jeg svaret på forhånd, er skriften min død, daff. Det er i utforskningen og det uvisse at språket mitt kommer til live, finner sin form. At livet mitt blir til fiksjon.

Hvem er denne boken for?    

Alle som liker kunst og er nysgjerrige på et liv litt utenfor konvensjonene.

Hva skiller boken din fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?   

Jeg skriver, i likhet med mange før meg og samtidig med meg, tett på eget liv. Jeg tenker imidlertid at det er noe med både min livserfaring, og mitt blikk på den erfaringen, som skiller seg fra store deler av samtidslitteraturen. Mitt liv har i stor grad vært levd i ulike kunstneriske sub-kulturer rundt i Europa, i tett dialog med europeisk litteratur og kunst, og dette kombinert med min bakgrunn fra bygda i Norge, gjør at Iggy skiller seg fra andre bøker utgitt i dag.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her