16.10.2023

Ellen Viste - Fokustittelforfatter

Ellen Viste skriver om luften rundt oss som er usynlig, men aldri tom. – Med unntak av uvær er det oftest når vi har vinden imot, vi legger merke til den. Hvordan former vinden naturen, og hva betyr den for oss mennesker? spør hun i boka Vindens historier.

Ellen.viste.2 4x3
Ellen Viste har skrevet boka 'Vindens historier. Om luften i verden og alt den fører med seg'. Foto: Jan Tore Eriksen / NORLA.

Vindens historier er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Ellen Viste om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte henne til å skrive den og hvor og når hun jobber aller best.

Hva handler boka di om?

Luften rundt oss er usynlig, men aldri tom. Slik vinden feide Columbus over Atlanterhavet, styrer den regn, frø og forurensning mot nytt land. «Vindens historier» handler om denne uendelige strømmen av luft, og om alt luften fører med seg. Gjennom fortellinger fra vitenskap, historie og turer i naturen får vi vite hvorfor luften sjelden står i ro og hvordan vinden former verden.

Du kan lese om en brite som utforsket sandstormer fra en T-Ford, om da Japan brukte vinden til å bombe USA, om jesuittmunker som varslet orkaner på Filippinene, og om unge meteorologer som revolusjonerte internasjonal værvarsling fra Bergen i Norge. Mellom historiene får du vite hvorfor en klima­forsker slår med slegge på en isbre, om vindturbiner kan tappe luften for krefter og hvorfor atmos­færen ikke letter og forsvinner ut i verdensrommet.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Boken innledes med en padletur i motvind. Med unntak av uvær er det oftest når vi har vinden imot, vi legger merke til den. Slitet for å komme fremover ga meg lyst til å utforske vindens opphav. Må det alltid blåse på jorden? Hvordan former vinden naturen, og hva betyr den for oss mennesker?

Hvem er denne boka for?

Boken er opplagt for alle som er interessert i vær og vind, men også for andre som undrer seg over naturen og hvordan vi mennesker forholder oss til den.

Hvor og/eller når jobber du best?

Hvis jeg skal samle eller sammenfatte informasjon, er det praktisk å være foran skrivepulten hjemme. Men hvis jeg skriver, kan surret på en kafé eller bare det å være et nytt sted, skape driv. Jeg liker å jobbe utendørs, men da må det ikke blåse. Ikke bare river vinden med seg ting, men uroen i luften gjør meg rastløs. Selv bittesmå blaff bryter tankerekkene. Disse uforutsigbare forstyrrelsene var også noe som inspirerte meg til å skrive om vind.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her