16.10.2023

Ivo De Figueiredo - Fokustittelforfatter

Ivo de Figueiredo tror Edvard Munchs gjennombrudd i Europa ikke kom på tross av hans provinsielle opphav, men på grunn av det. I Stormen skildrer han Munchs liv og kunstnerskap.

Ivo de figueiredo foto agnete brun 1m8a1778
Ivo de Figueiredo har skrevet boka 'Stormen. En biografi om Edvard Munch. Foto: Agnete Bruun.

Stormen. En biografi om Munch er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Ivo de Figueiredo om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte han til å skrive den og hvor og når han jobber aller best.

Hva handler boka di om?

Stormen. En biografi om Edvard Munch handler, som man skjønner, om Edvard Munchs liv og kunstnerskap. Biografien utkommer med to bind, det første nå i oktober, det andre om ett år, men skal slås sammen til ett bind for den internasjonale utgaven. Jeg har prøvd å skrive en biografi som går fra det helt nære og menneskelige, til den store kulturhistoriske konteksten som omga Munch i Norge og Europa. Kort fortalt har jeg villet skrive en bok om en mann som var besatt av en urolig energi, en storm, om man vil, som drev ham til å skape døgnet rundt og livet ut. Denne stormen følger jeg fra Løten til Berlin og Paris, og forsøker å forklare hvordan en så radikal kunstner kunne oppstå i et europeisk utkantland som Norge. Tanken min er at Munchs gjennombrudd i Europa ikke kom på tross av hans provinsielle opphav, men på grunn av det.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Her er det kjedelige svaret at jeg ble spurt om å skrive den av Munchmuseet og Aschehoug forlag. Jeg antar at de spurte fordi jeg tidligere har skrevet en tobindsbiografi om Henrik Ibsen, og her ligger også min dypere inspirasjon: Ibsen og Munch er ikke bare fascinerende mennesker med imponerende livsverk, de er også Norges to store bidrag til den globale kulturen. Dette har jeg tatt på alvor, og har forsøkt å skrive en biografi som sprenger grensene for det snevre, norske blikket på Munch.

Hvem er denne boka for?

Det svaret er enkelt: Den er i utgangspunktet for enhver som synes tanken på å lese to bind om Edvard Munchs liv og kunst høres forlokkende ut. Bindene gir unektelig utslag på kjøkkenvekten, men jeg har skrevet en fortelling som jeg tror og håper er fengende for alle. Akademikerne finner mer å bryne seg på i notene, men jeg anbefaler alle å ta en titt her; det er i notene historikernerden i meg har fått lov til å boltre seg i alle de sære og underlige temaene i Munchs liv.

Hvor og/eller når jobber du best?

Jeg jobber best i min egen hule hjemme, men drar regelmessig til Berlin og andre steder for å få inspirasjon og konsentrasjon – og for å gi familien en liten pause bokfabrikken i første etasje.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her