18.03.2024

Kjersti Halvorsen - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Kjersti Halvorsen. Hun har skrevet Superbruker, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Kjerstihalvorsen 1437
Kjersti Halvorsen. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boken din om?

Boken handler om psykologen Unn, som er omplassert til en administrativ stilling i sykehuset etter en serie skandaler da hun jobbet som behandler. Hun får en ny sjanse som superbruker i sykehusets nye digitale satsning: en kunstig intelligent samtaleterapeut ved navn Gro, ment til å effektivisere klinikkene og gi flere pasienter behandling raskere. På kurs for superbrukere møter hun Torjus, en plaget lege som driver med wrestling på fritiden. Unn lengter etter en ekte og nær relasjon, og de to kjenner igjen noe skakkjørt i hverandre. Men i tunge stunder er det Gro hun snakker med, og i behovet for å bli forstått av noen, slipper hun henne stadig tettere innpå seg.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Jeg har selv jobbet i helsevesenet en stund, og var interessert i hvordan hjelpe folk best mulig, blant annet gjennom hvordan helsetjenestene og samfunnet er organisert. Konsekvensene av effektivisering, både for pasienter og de som jobber i systemet, opptok meg. Hva er god behandling, og hva trenger et menneske som har det vondt? Hva gjør en relasjon nær og helende, og når blir den destruktiv og manipulerende? Hva risikerer man ved å ha tillit til og slippe noen tett inn på seg?  Jeg ville utforske dette i en fortelling om en helsearbeider som strever i sitt eget liv, og er villig til å gå langt for å føle seg god nok som arbeidstaker, og menneske. Det har blitt en bok en digitalisering og helse, men også traumer, ensomhet og besettelse.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her