16.10.2023

Kjersti Synneva Moen - Fokustittelforfatter

Kjersti Synneva Moen synes altfor mye rundt oss handler om prestasjon. Derfor ville hun skrive bok om at det er mer enn nok å bare eksistere og å skape for skapergledens skyld.

Kjersti synneva moen.2 4x3 (1)
Kjersti Synneva Moen har skrevet boka 'Grip den føkkings dagen'. Foto: Jan Tore Eriksen / NORLA.

Grip den føkkings dagen er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Kjersti Synneva Moen om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte henne til å skrive den og hvor og når hun jobber aller best.

Hva handler boka di om?

Seksten år gamle Amalie skal flytte på hybel sammen med sin bestevenninne Vilja. Amalie skal begynne på kunstlinja og gleder seg helt vilt til alt det nye livet skal bringe; endelig skal hun tegne hele tiden, og hun og Vilja skal henge på hybelen, spise pizza og sladre. Men ting blir ikke som Amalie har tenkt. Vilja blir fullstendig oppslukt i de nye vennene sine i musikklassen, og mamma forstår ingenting. Og på kunstlinja møter hun Iver, som får Amalie til å tvile på alt hun kan. Boka handler om å være ensom for aller første gang, å være stor og liten på samme tid og å forstå hva klisjéer betyr.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Jeg syns det er så mye rundt oss som handler om prestasjon; å være eksepsjonelt ung, eksepsjonelt klok, eksepsjonelt dyktig. Jeg ville skrive noe om at det er mer enn nok å bare eksistere, å skape for skapergledens skyld; at man legger igjen spor etter seg uansett.

Hvem er denne boka for?

Alle som har følt at de må være skikkelig flinke til noe for å kunne forsvare å drive med det, det være seg ungdom eller voksne.

Hvor og/eller når jobber du best?

Jeg har et atelier et stykke utenfor byen som jeg elsker å være på. Det er stort og lyst og jeg har alt jeg trenger til å rable ned tegninger og idéer innen umiddelbar rekkevidde. Mot ettermiddag og kveld henger idéene løsere og den indre kritikeren slapper litt mer av. Da prøver jeg å få ned så mye som mulig, om så bare raske skisser eller et langt notat på mobilen.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her