16.10.2023

Lotta Elstad - Fokustittelforfatter

Lotta Elstad har skrevet en feministisk roman fra Oslo for hundre år siden. – Denne romanen passer nok best for dem som tåler å lese om damer som ikke oppfører seg helt som de skal – og det er forhåpentligvis mange, sier hun.

Uten tittel (4)
Lotta Elstad har skrevet boka 'Xiania 1'. Foto: Oda Berby.

Xiania 1 er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Lotta Elstad om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte henne til å skrive den og hvor og når hun jobber aller best.

Hva handler boka di om?

I korte trekk handler Xiania 1, som er første bok i en serie på tre, om å gå på fylla i forbudstida, om å ta abort da dette var ulovlig, om dotømmere som streiker og nitten år gamle Klara som surrer seg oppi et hemmelig nettverk i Kristiania (Xiania) – det vil si: Oslo – for hundre år siden.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Jeg har alltid ønsket å skrive et historisk drama, men ikke turt – før pandemien kom. Jeg kjedet meg, på skjermen var det stadige oppdateringer om smittetall og tiltak, og jeg lengtet bare til et annet sted – og en annen tid. Det begynte kanskje med at jeg skiftet kanal, eller app, som man sier, til Netflix, jeg binga Peaky Blinders, om gangstere i Birmingham på 1920-tallet, og jeg tenkte: Har også jeg lov til å leke med en by på denne måten? Så skrudde jeg av TV-en, begynte å lese, litt tilfeldig, om hjembyen min, Oslo, hvordan bydeler har forandret seg, blitt jevnet med jorda, jeg snublet over en opplysning om at Hamsun en gang bodde på Burger King på Jernbanetorget, og det fikk meg til å drodle over hvordan det var her før, jeg tenkte på min egen farmor, som flyttet til denne byen på 20-tallet en gang. Og herfra spant fantasien videre og fylte inn hull.

Hvem er denne boka for?

Denne romanen passer nok best for dem som tåler å lese om damer som ikke oppfører seg helt som de skal – og det er forhåpentligvis mange.

Hvor og/eller når jobber du best?

Jeg jobber best mellom åtte og elleve om morgenen, hjemme hos meg selv på Alexander Kiellands plass, med utsikt mot Cirkle K-skiltet på andre siden av gata.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her