16.10.2023

Neda Alaei - Fokustittelforfatter

Neda Alaei skriver om 16 år gamle Yousef, som prøver å gjøre det som forventes av ham fra alle kanter. – På én betingelse handler om Yousef, og om veldig mange unge gutter i Norge med minoritetsbakgrunn, sier hun.

Neda.alaei.2 4x3 (1)
Neda Alaei har skrevet boka 'På én betingelse'. Foto: Jan Tore Eriksen / NORLA.

På én betingelse er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Neda Alaei om hva boka handler om, hva som inspirerte henne til å skrive den og hvor og når hun jobber aller best.

Hva handler boka di om?

På én betingelse handler om 16 år gamle Yousef i Oslo som lever et ungdomsliv fullt av betingelser fra de rundt seg. Å være elev på medier og kommunikasjon er ikke helt slik han så for seg at det skulle være som fotointeressert, i kompisgjengen har han allerede én fot utafor siden han flytta vekk fra Groruddalen, og hjemme truer mora hans med å ringe barnevernet, om han ikke gjør som hun ønsker. Med en storesøster som allerede er under barnevernets omsorg, prøver Yousef å gjøre det som forventes av ham fra alle kanter. Men vil det være nok? På en fest på Stovner drar noen frem en kniv, og det som skulle bli en bra kveld, skaper enda større utfordringer for Yousef da han blir kalt inn til politiavhør.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Hovedpersonen Yousef er en birolle fra min debutbok Dette er ikke oss, som handler om Sanna. Yousef viste sin lidenskap for fotografi og musikk allerede der, og han antydet også at han hadde problemer på hjemmebane. Både fotointeressen og vanskene hjemme var med på å gjøre han interessant for hovedkarakteren Sanna, men også for leserne boken har hatt i etterkant av utgivelsen. Både voksne og unge lesere har spurt om Yousef, og jeg har selv tatt meg selv i å tenke mye på ham. En dag ble jeg spurt av en ungdomsskoleelev hva som var hans greie – og da bestemte jeg meg for at det var på tide å finne ut av det. På én betingelse handler om Yousef, og om veldig mange unge gutter i Norge med minoritetsbakgrunn.

Hvem er denne boka for?

Boka er for alle ungdommer, men også for voksne som jobber med ungdommer, har en ungdom selv, eller også for voksne som trenger et nytt perspektiv på hvordan det kan være å være ungdom i Norge i dag.

Hvor og/eller når jobber du best?

Jeg jobber best på morgenen, gjerne før lunsjtider. Jeg liker at det er folk rundt meg når jeg skriver, for eksempel på en kafé, eller på et bibliotek. Hjemme skriver jeg nok dårligst, selv om jeg har fått til det også. Da jeg både skrev og redigerte På én betingelse var jeg gravid med datteren min, og etter hvert ble jeg sittende og jobbe i senga. Det hadde jeg aldri trodd at jeg skulle klare!

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her