18.03.2024

Niels Fredrik Dahl - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Niels Fredrik Dahl. Han har skrevet Fars rygg, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Niels fredrik dahl 2023 fartein rudjord
Niels Fredrik Dahl. Foto: Fartein Rudjord

Hva handler boken din om?

Fem år gammel, i 1926, flytter faren min til Egypt der faren hans, min farfar, skal arbeide som dommer. Far er eneste barn i det kjærlighetsløse ekteskapet mellom Dommeren og Ellen og vokser opp mellom farens buldrende hardhet og den hvitkledde morens fortvilte vandringer frem og tilbake langs havet. Så, tretten år gammel sendes far til Norge, til en fremmed familie der og to år senere til en pensjonatskole midt i et Europa som snart skal ta fyr. I 1938 finner Dommeren en ny kvinne og en dypt deprimert og skamfull Ellen må returnere til Norge der hun og far – en utrygg og urolig syttenåring i en utrygg og urolig tid – skal forsøke å leve et liv sammen. Jeg har villet vise denne lille gutten og unge mannens ensomhet og følelse av utenforskap, men også tiden han vokste opp i. Jeg så for meg at han kom gående mot meg gjennom årene og hendelsene han levde gjennom, fra kolonialismens siste fase i Egypt preget av en enorm rasisme og dype klasseskiller, til trettitallets Norge og videre til Sveits, midt i et Europa som brenner, før han vendte tilbake til Norge og tyskernes okkupasjon.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Savnet etter faren min, rett og slett. Eller snarere spennet mellom det voldsomme savnet og det lille jeg egentlig visste om livet hans. Hvem var far? Jeg visste at han vokste opp i tung ensomhet og jeg så at han på mange måter sto på utsiden av livet og kikket inn. Men da han døde i 2008 var det så mye jeg ikke hadde fått spurt ham om, så mye jeg ikke visste. Jeg ville dikte frem livet hans, og livene til dem som omga ham – urolige mennesker i en urolig tid – og da måtte jeg gå løs på oppgaven med lidenskap, legge små indisier ved siden av hverandre, se etter forbindelseslinjer, trekke streker mellom punktene, legge inn stadig flere punkter, til det er mulig å se for seg et liv. Det er jo dette som er romanformens styrke: at det er lov, ja, det er meningen, at man skal fylle ut de hvite feltene, de som ikke lar seg dokumentere.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her