08.03.2022

NORLAs boktips til kvinnedagen, 8. mars

I anledning kvinnedagen vil vi i NORLA gjerne få anbefale tre veldig ulike og gode bøker; en kritikerrost og prisnominert roman, en helt ny utgivelse og en håndbok for unge lesere.

Litteratur ut i verden photo annie spratt, unsplash 454816
Foto: Annie Spratt, Unsplash

God lesning, og til lykke med kvinnedagen!

Ullmann jente, 1983 9788249519798

Romansuksessen:

Linn Ullmann
Jente, 1983
Forlaget Oktober, 2021

«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp – kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Linn Ullmanns roman Jente, 1983 har fått panegyrisk omtale og figurerte på en rekke kritikeres lister over fjorårets beste bøker. Nå er romanen også nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2022.

Om boka
Les utdrag
Les mer om Nordisk Råds nominasjon

Breen, uri, østby kvinnenes by 9788202747138

Akkurat utkommet:

Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby
Kvinnenes by. En feministisk guide til Oslo
Cappelen Damm, 2022

At mesteparten av gatene i Oslo er oppkalt etter menn kommer kanskje ikke som en overraskelse, fortidens samfunnsstrukturer tatt i betraktning. Men, at det fremdeles er åtte ganger flere menn enn kvinner som får en gate oppkalt etter seg i hovedstaden må kunne sies å være oppsiktsvekkende, gitt alle de betydningsfulle kvinnene som har preget og preger vårt land.
Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby har skrevet boken «Kvinnenes by». I den tar de oss med rundt til de gatene og plassene som allerede er blitt oppkalt etter kvinner. Hvem var disse damene?
I tillegg har de lagd et kart som viser hvordan Oslo kunne sett ut dersom det ikke var menn som skrev historien og gav gatene navn.

Om boka
Er du i Oslo, kan du høre forfatterne på Litteraturhuset søndag 13. mars, i Saklig søndag.
Foreign rights

Brochmann dahl jenteboka ebok 9788203266485

Håndboka til alle som (kjenner noen som) nærmer seg puberteten:

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl
Jenteboka. Ellen og Ninas guide til puberteten
Illustrert av Magnhild Winsnes
Aschehoug, 2019

Forfatterne bak suksessen Gleden med skjeden har fulgt opp med utgivelse av bøker også for yngre lesere; Jenteboka, og 2021 kom også Gutteboka.
I den prisvinnende Jenteboka gir forfatterne tips, triks, historier fra virkeligheten og gode råd til den som snart skal inn i puberteten. Og fordi noen kommer i puberteten tidlig og andre sent, er denne boka skrevet med tanke på begge tilfeller, og passer for jenter fra 9 til 16 år.

Jenteboka er solgt til nitten land.

Om boka
Foreign rights

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her