14.02.2018

NORLAs boktips til Valentine 2018

I anledning hjertevennsdagen – Valentine’s Day – deler vi i NORLA våre personlige tips om gode bøker som på ulikt vis handler om kjærlighet og vennskap.

Hjertelig god lesing!

2018 02 14 14 37 32 pdf bilde valentin.pdf   adobe acrobat reader dc

Andrine anbefaler:

Andrine

Siri Økland
Det står til liv
Samlaget 2017

Siri Økland har skrevet en varm bok om kjærlighet til livet og det store i det små i boken Det står til liv. Om det som betyr noe, men som man tar som en selvfølge helt til det ikke er noen selvfølge lenger. I hvert oppslag møter vi kortprosa satt sammen med sort/hvitt fotografier; korte tekster med de forskjelligste temaer – med en varme som strømmer igjennom det hjerteskjærende og brutale som et liv med kreft kan være. Sjeldent vakkert, sjeldent varmt. Les.

Mer om boka

Per Øystein anbefaler:

Per øystein

Det finnes mange gode bøker om kjærlighet, men også mange vakre kjærlighetsdikt! Et av de mest kjente kjærlighetsdiktene i norsk litteratur er «Metope» av Olaf Bull. I dag blir kanskje en del lesere skremt av diktets strenge form, rettskrivning fra 1927 og ord som har gått ut av dagligtale, som metope, alabast og Arcturus. Men hvis man tar seg tid, åpner det seg et dikt med mange rom, et vakkert dikt om kjærligheten, tiden, døden, kunsten og evigheten. Diktet slutter slik:

Og, øie til øie saan, staar Pan og Psyke
foran et hav av korn, i stjerneskin!

Vakkert!
Du kan lese hele diktet her.
Og høre det opplest.

Det er mange som har skrevet om «Metope». Her kan du for eksempel lese en presentasjon og hyllest av Olaf Bull og hans dikt «Metope» fra en lege og terapeut som bruker diktet som inspirasjonskilde i sitt arbeid.

Hege anbefaler:

Hege

Ragnar Aalbu
På bærtur
Ena forlag 2017

Til denne valentinsdagen kan jeg definitivt si at jeg har funnet en sjelevenn i den litt klossete, sta og matglade bjørnen i Ragnar Aalbus På bærtur!
Bjørnen er ute i skogen, som bugner av bær. Det blir raskt tydelig at dette er en bjørn som elsker mat: «Det passer bra at det er mye bær i skogen, for mye er akkurat det jeg spiser». Plutselig ser han det største bæret han har sett i hele verden, nede i en bratt skråning – og han skal ha det, koste hva det koste vil! Samtidig er ei lita jente på tur i skogen med skoleklassen sin, og kjeder seg veldig, for i skogen skjer det jo aldri noen ting…eller?
Den lune humoren og de ekspressive illustrasjonenene til Aalbu gjør dette til en perle av en bildebok. Anbefales på det varmeste!

Om boken (side 10-11).
Forfatterens nettside.

Ellen anbefaler:

Ellen

Ida Hegazi Høyer
Unnskyld
Tiden Norsk Forlag 2014

Dette er ikke kjærlighetshistorien med blomster, ballonger, sjokolade og uendelig, dyp kjærlighet. I Unnskyld møter vi en ung kvinne og mann som flytter sammen så å si med en gang de møtes, i en toroms ved en park. De er helt oppslukt av hverandre og legger planer sammen om en felles fremtid. Så kommer de første tegnene på at ikke alt er som det skal. Han viser tegn på at han er en psykopat og dramaet og fortvilelsen Hegazi Høyer skildrer, får det til å gå kaldt nedover ryggen på en. Dette er historien om et forhold som er destruktivt og en-veis, en historie om et forhold som går i stykker. I begynnelsen av boka får hun en ring, som følger oss gjennom hele historien og munner ut i en avslutning, som er en av de beste jeg har lest.

Om boken | Foreign rights

Oliver anbefaler:

Oliver 2

Knut Ødegård
Tida er inne
Cappelen Damm 2017

Knut Ødegårds diktsamling Tida er inne kom ut i 2017, femti år etter at forfatteren debuterte. I mellomtiden har han utgitt 14 diktsamlinger og noe sånt som 40 bøker. Han er sannsynligvis Norges mest oversatte lyriker, med oversettelser til 29 språk.
I Tida er inne presenterer forfatteren en lang rekke temaer og personer, og han viker ikke tilbake for skam- og tabubelagte problemstillinger. Han skriver om gammeltanten som strikker skjerf til sønnen som er på fronten, så han ikke skal fryse. Skjerfet blir lenger og lenger, til slutt rekker det helt ned i kjelleren – sønnen døde på østfronten i 1942. Her er diktet om kirketjeneren, som beføler barn: “Kyrkjetenaren, han beføler / barn i kyrkja, blygt her i småbyen ved havet.” Eller morens fetter som kommer tilbake fra Amerika og blir innlagt i psykiatrien: “Eg les i Norges Offisielle Statistikk. XI. 38: Året 1948 døydde tre av dei lobotomiopererte pasientane på Opdøl asyl. Dei 35 vart rolege. Lars døydde”
Ødegård skriver også personlig og ærlig om aldringens plager, og vakkert om aldrende kjærlighet. Tida er inne er en rik og sammensatt bok – ikke uten grunn har mange kritikere utropt den til en av fjorårets beste diktsamlinger.

Om boken

Mette anbefaler:

Mette

Lars Elling
To og to
Cappelen Damm 1997

I flere år har jeg håpet at denne lille perlen igjen skulle komme i salg, ja helt siden mitt eget lager gikk tomt. To og to er nemlig den perfekte gaven til par, eller til noen man er glad i.
Her får man en nydelig tegnet historie om pungnesebjørnen som er akk så alene i en verden av påtrengende tosomhet (ombord på en båt, mon tro om det er Noahs ark?).
Men heldigvis, som en klok mann en gang sa ’no man is an island’; plutselig – ofte når man minst venter det – kan man møte en sjelevenn. Og dermed er lykken sikret for både bokleseren og pungnesebjørnen!

Om boken | Foreign Rights: Solgt til Danmark og Tyskland.

Halldor anbefaler:

Halldor riktig

Erich Maria Remarque
Die Nacht von Lissabon
Kiepenheuer und Witsch 1962
Oversatt til norsk av Morten Ringard, Gyldendal 1963

En fortelling om umulig kjærlighet under de verst tenkelige omstendigheter som fikk meg til å gråte voldsomt som teenager.

Om boken

Sunniva anbefaler:

Sunniva riktig

Siri Pettersen
Ravneringene-trilogien: Odinsbarn (2013), Råta (2015) og Evna (2016)
Gyldendal

En av mange gode grunner til å lese Siri Pettersens fantasytrilogi Ravneringene er kjærlighetshistorien mellom hovedpersonene i boka Hirka og Rime. En altoppslukende og utfordrende kjærlighet man virkelig tror og heier på!

Jeg har den siste boken i trilogien igjen, så jeg vet enda ikke hvordan kjærlighetshistorien deres slutter. Det gleder jeg meg til å finne ut av!

Om trilogien

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler. Neste utvalg er klart i midten av mars 2018.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister.
Se våre backlister her.