14.02.2019

NORLAs boktips til Valentine 2019

I anledning hjertevennsdagen – Valentinsdagen – 14. februar deler vi i NORLA våre personlige tips om gode bøker som på ulikt vis handler om kjærlighet og vennskap.

Valentine kollasj

Riktig god lesing!

Andrine anbefaler:

Fretheim kysset 1991

Tor Fretheim
Kysset som fikk snøen til å smelte
Cappelen Damm, 1991

Det var en gang en forfatter som het Tor Fretheim. En gang skrev han en vakker barne- og ungdomsbok som het Kysset som fikk snøen til å smelte. Denne boken, om vennskap og om kjærlighet og om å forelske seg i noen som var «feil», men som ble riktig likevel, kan man lese om igjen, i takknemlighet, og i glede over at Tor Fretheim var så modig og flink til å skrive varmt om unge følelser. Tusen takk og en hjertelig hilsen til Tor Fretheim, der han er.

Les mer | Les boken på bokhylla.no (for norske IP-adresser) | Boken er også filmatisert

Oliver anbefaler:

Hveberg lene din ensomhet langsomt mot min

Klara Hveberg
Lene din ensomhet langsomt mot min
Aschehoug, 2019

Er det mulig å skrive en original roman om et så forterpet tema som et kjærlighetsforhold mellom en ung kvinnelig student og foreleseren hennes?
Ja, Klara Hveberg har gjort det! Lene din ensomhet langsomt mot min er en original og vakker liten roman om matematikk, musikk og møtet med den store kjærligheten.
Hovedpersonen Rakel Havberg er nok ikke helt ulik sin opphavskvinne. Som barn er fantasivennen David hennes nærmeste kamerat. Hun er en stor matematisk begavelse som føler at hun møter sin tvillingsjel i Jakob, matematikkprofessor på Blindern. Deres lidenskap for matematikk fører snart til lidenskap av mer fysisk art, og de innleder et intenst kjærlighetsforhold – men Jakob er gift. Hvor lenge skal Rakel vente på ham? Og vil han velge Rakel til slutt?

Les mer | Foreign Rights

Vestre   det første mysteriet

Per Øystein anbefaler:

Katharina Vestre
Det første mysteriet
Aschehoug, 2018

Mitt boktips er å lese «Det første mysteriet» FØR Valentinsdagen – alle hjerters dag. Da er man nemlig litt i forkant av hva man har i vente de ni neste månedene hvis kjærlighetsdagen blir riktig vellykket. Det første mysteriet av Katharina Vestre er nemlig en fin liten bok om hvordan et menneske blir til, fra det unnfanges til fødsel. Dette er populærvitenskap av beste klasse!

Les mer | Foreign Rights

Dina anbefaler

Sandberg polar kjærlighet

Sigri Sandberg og Anders Bache
Polar kjærlighet
Gyldendal, 2018

Lidenskap i isødet: Fritjof + Eva = sant?

Mitt valentinstips i år er Sigri Sandberg og Anders Baches lille, snertne bok Polar kjærlighet. Ideen bak boka fenger umiddelbart. For hva slags lidenskap er det som driver en polfarer. Hvordan er det mulig å tilbringe måneder og år i is og mørke, under kummerlige forhold, kun omgitt av trøtte, skjeggete machomenn, med døden konstant hengende over seg? Mens kjæresten ble igjen hjemme? Og hva med kvinnene som satt igjen hjemme og ventet? Eller ventet de egentlig?

Kulde, mørke og nordkalotten går som en rød tråd gjennom alt frilansjournalist Sandberg har skrevet, og i denne boka har hun samlet ni kjærlighetsfortellinger som alle foregår i eller på tross av arktis. Noen er vakre og idylliske, noen preget av sjalusi og utroskap, noen uskyldig lengtende og noen kyniske. Noen av personene er kjente, som Nansen, Amundsen og Peary, andre mindre kjente for oss. Men alle historiene har noe ved seg.

Når NORLA reiser til utlandet for å snakke frem norske bøker for utenlandske forleggere blir man fort konfrontert med nasjonale stereotyper. Det er ikke alle tema Norge blir tilskrevet autoritet på! Men én ting kan ingen ta fra oss: Is, kulde og polferder!
Og kjærlighet – det fenger alltid.

Les mer | Foreign Rights

Ellen anbefaler:

Bergquist x 2

Kristian Bergquist
30 forsøk på å si at jeg savner deg
+
31 forsøk på å si at jeg savner deg

Flamme Forlag, 2019

Det er Valentinsdagen og mye fokus på den vakre kjærligheten. Men hva med dem som har mistet kjærligheten og savner noen? Kristian Bergquist forsøker i sin dobbelsingel 30 forsøk på å si at jeg savner deg og 31 forsøk på å si at jeg savner deg og sette ord på savn, å bli forlatt og trøst. Det er ikke alltid lett å uttrykke følelsene sine klart og tydelig, men det er verdt et forsøk, sies det. Så hvis du trenger litt trøst i dag, er dette boksinglene for deg. Og kanskje Flamme forlags Singelklubb også? Åpen for alle sivilstatuser!

greit for meg
at du er
ei hjerte
og smerte-berte

Les mer om 30 forsøk og 31 forsøk | Om singelklubben

Janicken anbefaler:

Øyehaug undis brekke

Gunnhild Øyehaug
Undis Brekke
Kolon forlag, 2014

Jeg vil slå et slag for Gunnhild Øyehaugs Undis Brekke – en utrolig morsom og stilsikker roman om å finne ut av eget liv, med en helt fantastisk skildring av kollegialt julebord med smalahove som innfallsport og omdreiningspunkt. Romantikken står kanskje ikke i høysetet, men her er det atskillig om kjærlighet likevel, om ekskjærester av begge kjønn, om drømmer og håp man bærer på, alt sammen fornøyelig og innsiktsfullt skildret. Det er veldig underholdende, og ganske sårt. Som Ingunn Økland sa det i Aftenposten: «Undis Brekke er en lystbetont kriseroman man nødig legger fra seg.»

Les mer | Foreign Rights

Mette anbefaler:

Skogstad svartstilla

Susanne Skogstad
Svartstilla
Gloria Forlag, 2018

Dette er en spennende debut, ja faktisk en dobbeldebut! Svartstilla er Susanne Skogstads første roman og i tillegg er det den aller første boken utgitt av Gloria Forlag, seks måneder etter at forlaget ble etablert.

Hvor lenge varer en forelskelse? Og hva med Den Store Kjærligheten? I denne nydelige, lavmælte romanen følger vi en aldrende kvinnes endeløse sorg over tapet av sin elskede, av ham som fikk solen til å skinne.
“Det var litt som når vinteren går mot sumar og ein ikkje veit helt når det slutta å vere kaldt og byrja å vere varmt. Plutselig står ein berre i solsteiken”.

Dette er hjerteskjærende og vakkert om savn og fravær av nærhet, men selv om det er trist er det også på en forunderlig måte håpefullt.

Les mer | Les utdrag | Foreign Rights

Anonym – aka. “B.m. Kubbe” – anbefaler:

Lande tinder i gamledager

Eirik Lande
Tinder i gamledager
Spartacus, 2019

Dette prosjektet startet som en Instagram-konto som nå følges av flere enn 50.000 lesere. Og her får vi stadige bevis på at folk kunne være ganske direkte i kontakt-annonseformatet i gamle dager også, tiår før sveiping og likes…!
Heldigvis er denne fornøyelige lesningen nå også blitt tilgjengelig i bokform.

Les mer

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler. Neste utvalg er klart i midten av mars 2019.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister.
Se våre backlister her.