18.12.2017

NORLAs juleboktips

Julen nærmer seg, og hva er vel bedre enn å fylle juleferien med gode bøker?
Her kommer NORLAs tips til norsk jule- og vinterlektyre.

Riktig god lesning!

Kollasje
Margit

Margit anbefaler:
Byens spor
Lars Saabye Christensen
Cappelen Damm

Oslo, særleg Fagerborg og omegn, blir portrettert med kjærleik, og byen trer i karakter, viser oss sine gleder og sorger dei første etterkrigsåra, med sparsommelegheit og fellesløysingar, optimisme og livsglede. Som i kapitlet Rabarbra, med sommar i byen: «Sommeren senker denne byen enda dypere mellom åsene, mens den løfter de som blir igjen når de andre har reist, løfter dem i majestetisk ensomhet. Sommeren her er ikke en årstid. Sommeren er en stund.» Samtidig spelar mørkare tonar saman med det lette og lyse, og livet til Maj og Ewald og dei andre blir utfordra av djupare krefter. Byens spor er ein stor og medrivande roman som minner oss på forteljingas kraft og at Lars Saabye Christensens romankunst er i toppklasse.

Halldor

Les mer om boken her | Foreign rights

Halldór anbefaler:
Det hvite badehuset
Thorvald Steen
Oktober

En utrolig fin og gripende fortelling, med scener man aldri vil glemme: Sønnens forsøk på å få sin mor i tale om fortiden, eller når han som far oppdager datterens sykdom. En helt usedvanlig nyansert familiehistorie om hemmeligheter og en skjult trussel.

Les mer om boken her | Foreign rights

Dina

Dina anbefaler:
Stien tilbake til livet
Long Litt Woon
Vigmostad og Bjørke

Som NORLAs eneste sertifisterte soppkontollør vil jeg gjerne få anbefale Long Litt Wons bok Stien tilbake til livet – om sopp og sorg. Dette er en fortelling om hvordan Long Litt Won kom seg gjennom sorgen etter at hennes ektemann døde brått.
Nærmest ved en tilfeldighet melder hun seg på et kurs om sopplukking, men det er ofte de mest uventede stedene man finner svaret. For sopp blir hennes nye lidenskap, soppen åpner for ny sanselighet, nye opplevelser og en ny bekjentskapskrets. Gjennom sopplukkingen får hun et helt nytt blikk på livet. Du synes det høres litt konstruert ut? Slett ikke! For den som leser denne boka blir sammenhengen helt naturlig. Den er både en svært personlig fortelling om dyp sorg, og en kunnskapsrik, varm og humoristisk innføring i soppens verden. Her var det mye å lære, selv for en soppsakkyndig

«Hemmelige steder har en viktig rolle i soppvennskap. Soppsteder er en spesielt fin presang som gis, deles og byttes mellom de beste soppvenner», skriver Litt Won i boka. Så sant, så sant, og å lese denne lille perlen av en bok er som å bli vist et hemmelig soppsted.

Grensen2

Les mer om boken her | Foreign rights

Per Øystein anbefaler:
Grensen
Erika Fatland
Kagge

Erika Fatland er en av de unge, norske sakprosatalentene. I årets bok Grensen tar hun oss med på en eventyrlig reise langs grensen til Russland, verdens største land. Anbefales på det varmeste!

Les mer om boken her | Foreign rights

Andrine

Andrine anbefaler:
En moderne familie
Helga Flatland
Aschehoug

Helga Flatlands En moderne familie passer fint som en oppstart til den største familiehøytid av dem alle: selveste julen, når familien skal samles og hygge seg – og alle har sine forventninger og forestillinger om hvordan vi skal være sammen. I En moderne familie er alle barna voksne, men forventningene, konstellasjonene og rollene man har i forhold til hverandre, består. At mor og far bestemmer seg for å gå hvert til sitt etter et langt ekteskap, er på ingen måte enkelt for barna, selv om de er voksne og lever sine egne liv. Treffsikkert og gjenkjennelig om søskenforhold, trass og å se ting fra sitt eget standpunkt – Helga Flatland skriver igjen på en måte som gir ulike innblikk til den samme fortellingen. Strålende!

Hege

Les mer om boken her | Foreign rights

Hege anbefaler:
Ollis
Ingunn Thon
Samlaget

Ollis var definitivt en av de beste leseropplevelsene mine i år! Boka er både varm, morsom og litt sår, med karakterer man rett og slett faller pladask for. Perfekt som høytlesning for familien i jula, eller som gave til lesehester fra rundt 9 år og oppover. Det er bare å glede seg!

Ellen

Les mer om boken her | Foreign rights

Ellen anbefaler:
Trær jeg har møtt
Anna Fiske
No Comprendo Press

Her er det bare å finne seg utsyn til et fint tre, ta på ullsokkene og la julefreden synke inn, mens du leser fine historier om furu, bjørk, kastanjetre og et tre med stamme svart som kull. Anna Fiske skildrer sitt liv gjennom historier om og med trær. Dette er en bildebok for voksne/diktsamling/essay/erindringsbok med nydelige illustrasjoner av forfatteren selv og ettertenksomme tekster om trær og et menneskes forhold til trær. Anbefales på det varmeste – god lesing!

Les mer om boken her

Torill

Torill anbefaler:
Jomsviking
Bjørn Andreas Bull-Hansen
Nidhogg Forlag

Jeg vil anbefale Jomsviking som jeg leste med stor glede i høst. Gleder meg veldig til neste bok!
Jomsviking er en historisk roman satt til årene 993-1000 e.Kr. Her følger vi Torstein Tormodson, som bare 12 år gammel blir tatt som trell av Olav Tryggvasons menn, men som senere blir trent som kriger hos de beryktede jomsvikingene. Dette er en bredt anlagt roman hvor handlingen veves sammen med historiske hendelser, og hvor leseren får et unikt innblikk i en turbulent og dramatisk tid. Som jomsviking involveres Torstein i maktkampen mellom de nordiske kongene, en maktkamp som leder til et voldsomt sjøslag ved Svolder.” – Nidhogg forlag

Les mer om boken her | Foreign rights

Mette

Mette anbefaler:
Barrøy-trilogien: De usynlige (2013), Hvitt hav (2014) og Rigels øyne (2016)
Roy Jacobsen
Cappelen Damm

Havet, Døden og Kjærligheten. Er det ikke det man gjerne sier all god kunst handler om?
Roy Jacobsens vidunderlige fortelling om Ingrid Barrøy byr på alle disse tre, i fullt monn og nydelig balanse!

Ingrids historie fra den lille øya langt ute i havgapet (De usynlige) oppslukte meg fullstendig fra første side. Og jeg ble enda mer grepet av hennes møte med kjærligheten som bokstavelig talt vaskes i land på Barrøy (Hvitt hav). I tredje og avsluttende roman (Rigels øyne) legger Ingrid ut på vandring i sporene til sin store kjærlighet, russeren Alexander, bærende på lille Kaja som har farens mørke øyne.

Anmeldelsene av bøkene har vært helt utenom det vanlige – ta en titt under! – og for “De usynlige” ble Roy Jacobsen også første nordmann på kortlisten til den gjeve Man Booker International Prize.
Planlegger du å bare lese tre bøker om havet, døden og kjærligheten bør du velge disse!

Les mer om bøkene her | Foreign Rights

Oliver

Oliver anbefaler:
Tante Ulrikkes vei
Zeshan Shakar
Gyldendal

Jeg vil gjerne anbefale Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei, som kanskje er den boka som har gjort mest inntrykk på meg i høst:

I Tante Ulrikkes vei møter vi Jamal og Moe er to norsk-pakistanske gutter som vokser opp på Stovner i Oslo på begynnelsen av 2000-tallet. Moe er skoleflink og verbal, mens Jamal sliter med å finne seg til rette i tilværelsen. Guttene er svært ulike – Moe vinner et stipend for å begynne å studere på Blindern, mens Jamal dropper ut fra skolen og sliter på hjemmebane. Felles har de at de leverer bidrag til en levekårsundersøkelse om oppvekst i Groruddalen – Moe skriver, Jamal leser inn på bånd. Dette grepet er en liten genistrek av forfatteren. Gjennom disse to stemmene får leseren innblikk i hvordan det kunne være å vokse opp som muslimsk innvandrer i Norge på tiden rundt terrorangrepet på World Trade Center. Men boka har perspektiv langt utover blokkene på Stovner – Tante Ulrikkes vei er ikke “bare” en innvandrerroman, den er rett og slett en svært god roman ut fra alle målestokker. Personene er levende og troverdige, historien sitter som en knyttneve, og ikke minst er det språket variert og ofte nyskapende. At dette er Zeshan Shakar debut er nesten utrolig, og vi kan bare glede oss til neste bok.

Les mer om boken her | Foreign rights

Marit

Marit anbefaler:
Mor om natten
Niels Fredrik Dahl
Oktober

En fin og nedpå roman om familie, kjærlighet, avstand og relasjoner. Hovedpersonen vokser opp med deprimert mor, som han/hun har vanskelig for å knytte seg til. Etter hennes død, begynner fortelleren å lese hennes dagbok, som hun kaller nattbok. Mens fortelleren leser blir han/hun bedre kjent med moren, men også seg selv og deres vanskelige forhold.

Denne historien grep meg og jeg anbefaler den på det sterkeste.

Sunniva

Les mer om boken her

Sunniva anbefaler:
Googolplex. Verdens største tall?
Magnus Holm/Rune Markhus

Med ønske om å rekruttere flere til siviløkonomstudiet anbefaler jeg denne flotte bildeboka til økonomistudenter in spe! Boka gjør tall morsomt for både liten og stor.

Les mer om boken her | Foreign rights

Lyst på flere boktips?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.