27.03.2015

NORLAs boktips til påske 2015

Tradisjonen tro deler vi i NORLA våre personlige tips om spennende norske bøker som med fordel kan pakkes i sekken til påskeferien. Og heldigvis kan gode (krim-) bøker leses resten av året også!

Den særnorske koblingen mellom påske og krim vekker forundring i utlandet. Bakgrunnen er interessant, og du kan lese mer om den her og her.

Vi deler også – som ønskereprise – oversetteren Paula Stevens’ hjertesukk på Oversetterbloggen om (utfordringene ved å oversette) ‘Påske og annet ubehag’. Les det her.

God fornøyelse – og riktig god påske!

Krimkylling

Margit anbefaler:

Liv Frohde
(Ill. av Asbjørn Tønnesen)
Jacob og hunden
Cappelen Damm 2015

Frohde jacob og hunden web

Det treng ikkje bare vere kriminell påskelesning, og kvifor ikkje ei barnebok som gjerne kan lesast høgt for heile familien? Jacob og hunden er ei klassisk forteljing om vennskap mellom barn og dyr. I opptakten i boka ligg synsvinkelen hos ein hund som opplever at matmor dør. Jacob har på si side opplevd å miste sin hund. I sorgen over tapet møter han den nye hunden og eit vennskap mellom dei veks fram. Ei spennande og varm forteljing til glede for mange lesarar.

Om boka

Bla i boka

Per Øystein anbefaler:

Hans Petter Aass, Rolf J. Widerøe
Kuppet. På innsiden av Norges mektigste mafiafamilie
Gyldendal 2014

Kuppet web

Fjorårets mest sjokkerende norske krimbok er dessverre en historie fra virkeligheten. «Ærlighet varer lengst», sier vi på norsk, men er man frekk og freidig kan man livnære seg av gangstermetoder som bedragerier, skatteunndragelser, vold og trusler. Boken forteller om en norsk-pakistansk mafiafamilie som, i følge forfatterne, har svindlet til seg verdier for over en halv milliard kroner. Dette er en spennende, velskrevet og grundig dokumentar som du kommer til å sluke fra begynnelse til slutt. Når du er ferdig, har du fått innblikk i et Norge de færreste kjenner til.

Om boken

Andrine anbefaler:

Carl Frode Tiller
Innsirkling 3
Aschehoug 2014

Tiller innsirkling 3 web

For den som ikke har lest Carl Frode Tillers Innsirkling 3, vil jeg anbefale å lese hele trilogien samlet i påsken. Det gjorde jeg i fjor påske, og det var en sann fryd! (Og hvis du er blant dem som ennå ikke har lest Tiller: Dette er noe av det aller beste, altså.) Og det er jo et slags mysterium som nøstes opp: Hvordan henger historien sammen; hva er sant og hva er usant, og hvordan etableres et liv?

Om boken
Foreign rights

Torill anbefaler:

Ola Bauer
Hestehodetåken
Oktober 1992

Bauer hestehodetåken web

Det måtte en dansk kollega til for at jeg skulle få øynene opp for Ola Bauers forfatterskap, og jeg kan på det varmeste anbefale Hestehodetåken:

”I etterkrigs-Oslo vokser 11-åringen Tom opp sammen med sin mor, kunstmaleren Lister, og hennes to elskere. Krigen kaser fortsatt skygger: Toms far er død, myrdet som overløper og angiver for tyskerne, og Lister forfølges på Oslos utesteder av oppnavnet hun har pådratt seg som elskerinnen til sjefen for den tyske sikkerhetstjenesten under okkupasjonen. Men den bærende dramatikken i Hestehodetåken foregår like fullt på et nåtidsplan. Med Tom som betrakter, fører romanen rett inn i det spenningsladede spillet mellom Lister, sjarmøren Robert og forfatteren Munken. Erotikken forsterkes når den frodige hushjelpen Helga ankommer fra Island, og for Tom blir dette støtet til en seksuell oppvåkning. Med et fokus som stadig skifter mellom disse fem personene, skildrer Hestehodetåken det erotiske maktspillet dem i mellom i et tett og nærgående språk. Og julaften 1951 blir et burlesk høydepunkt.” (Forlaget Okotber)

Og det beste av alt: Svartefot, Magenta og Forløperen er frittstående fortsettelser av Hestehodetåken. Et hovedverk i forfatterskapet.

Mer om boken

Med norsk IP-adresse kan du lese hele boken på bokhylla.no

Foreign rights

Dina anbefaler:

Xue Ting Yang
Et annet sted
Jippi forlag 2014

Ting yang et annet sted

Påsken er en fin tid for å lese tegneserier, og tegneserier er mye mer enn Donald. Jeg vil gjerne trekke frem Xue Ting Yang som nylig vant Kulturdepartementets tegneseriepris for sitt debutalbum Et annet sted, en vakker bok full av undring om møtet mellom to kulturer. Boka er en samling avsluttede fortellinger om å komme til et nytt sted og se verden med et fremmed blikk. Kinesiske Xue Ting (Eller ”20 ting”, som hun selv gjerne introduserer seg selv som) er 26 år og kom til Norge for å studere industridesign ved Kunsthøgskolen i Oslo. Da hun kom, kunne hun lite engelsk og ingen norsk, og ble nødt til å formidle sine inntrykk på et språk hun behersket: tegneserie. Et annet sted er resultatet. Xueting bor nå sammen med sin norske kjæreste i en enkelt utrustet hytte i Solemskogen, og skogen er et viktig bakteppe for alle de underfundige historiene i Et annet sted. Gro Dahle har skrevet et fint etterord.

Om boken
Forfatterens hjemmeside

Hege anbefaler:

Unni Lindell
Brudekisten
Aschehoug 2014

Lindell brudekisten web

I den 10. romanen i serien om politiduoen Cato Isaksen og Marian Dahle tar Unni Lindell leseren med ned i katakombene under Gaustad sykehus. I 1988 ble datteren til en av de psykiatriske pasientene funnet død her, og politiet konkluderte med at det var en ulykke. 25 år senere blir det klart at noen vet for mye om hva som egentlig hendte den dagen, og en kaldblodig morder lokkes igjen frem i lyset. Lindell leverer nok en gang en real pageturner, og setter en uhyggelig stemning gjennom å bruke de nå forlatte bygningene oppe på Gaustad som bakteppe for handlingen.

Om boken
Foreign rights

Mette anbefaler:

Stein Erik Lunde
Eggg
Gyldendal Tiden 1998

Lunde eggg web

Egg hører jo påsken til , og krim likeså – derfor vil jeg gjerne tipse om en god bok for barn og unge med et nesten krim-aktig plott. Hovedpersonen i Eggg er en helt alminnelig 11-åring, Erik Gilbert Gustavsen (kalt Gilbert), som ikke tåler egg og mat med egg i.
Men han har dessverre en (ond) tante, som slett ikke tror at Gilbert ER allergisk mot egg. Dermed er kampen i gang – og snakk om spennende “hverdagskrim”! Uten å røpe for mye, vil jeg si at boken er både nervepirrende og hysterisk morsom – og det synes jeg er ganske godt gjort når temaet faktisk er matintoleranse.
Fortær Egg(g) i påsken!

Om boken
Siste nytt: boka blir filmatisert!
Med norsk IP-adresse kan du lese hele boken på bokhylla.no

Er du sulten på tips om enda flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.