20.06.2017

NORLAs sommerboktips 2017

Sommeren er her, og hva er vel bedre enn å ta med seg litt godt lesestoff ut i sola?
Vi i NORLA deler her tips om mange flotte bøker, og ønsker både god sommer og god lesning!

Per3
Foto: Per Øystein Roland

Mette anbefaler:

Rørvik bukkene b begynner på skolen hd

Bjørn F. Rørvik
Illustrert av Gry Moursund
Bukkene Bruse begynner på skolen
Cappelen Damm, 2017

Til min overraskelse har vi ikke tidligere tipset om de sjarmerende og sprelske billedbøkene om Bukkene Bruse, som har blitt et fenomen i Norge og også er elsket av barn i utlandet.
Derfor vil jeg gjerne slå et slag for den nyeste (tredje) boka i serien; Bukkene Bruse begynner på skolen.

Det å skulle begynne på skolen er jo både spennende og litt skummelt – enten man er et lite menneske eller en bukk. Og tenk hvis det viser seg at skolens nye rektor er en gammel kjenning – som sies å spise førsteklassinger?
Gry Moursunds tegninger og Bjørn F. Rørviks tekst byr på sprell og moro i kjent stil fra de første to bøkene, og vil more både små og store lesere.

Les mer og bla i boka her.
Ta også en titt på bok 1 og bok 2.
Foreign Rights

Hege anbefaler:

Ravneringene medium

Siri Pettersen
Ravneringene
Gyldendal, 2013/2014/2015

Ingen reiseplaner i ferien, sier du? Null problem – du kan gjøre som jeg gjorde i våres, nemlig la Siri Pettersen ta deg med til sitt fantastiske univers Ymslanda, i sin trilogi Ravneringene. Jeg satt låst i sofakroken en hel uke, og var nok litt ekstra trøtt på jobb et par dager, fordi jeg alltid måtte «lese bare litt til» på kveldene. Dette er fantasy av ypperste kvalitet, med sterke karakterer og et plot som holder deg fast fra første side. Serien er løst basert på norrøn mytologi, og Pettersen har ikke uten grunn etablert en stor skare av både unge og voksne lesere. Anbefales på det varmeste!

Les mer om bøkene her.
Og sjekk ut nettsiden om serien her
Foreign Rights

Per Øystein anbefaler:

 elske og bli elsket fotokreditering gyldendal

Bjørk Matheasdatter
Å elske og bli elsket. Hvordan ta vare på kjærligheten?
Gyldendal, 2017

Sommerferien er tid for hygge og kos, men også feriekrangler. Hvis du lurer på hva som kan gjøres for å ta vare på kjærligheten, ikke bare i sommerferien, men året rundt, anbefaler jeg deg å lese Å elske og bli elsket. Hvordan ta vare på kjærligheten? av Bjørk Matheasdatter. «Jeg tviler på om det er noen i Norge som kan formidle kjærlighetslivets mange gleder og utfordringer med så stor inderlighet og varme, innsikt og klokskap som det Bjørk Matheasdatter gjør» (Psykologiprofessor Frode Thuen i forordet).

Les mer om boka her.

Oliver anbefaler:

En fremmed ved mitt bord

Ivo de Figueiredo
En fremmed ved mitt bord
Aschehoug, 2016

Ivo de Figueiredo, med mellomnavnet Bjarne, er vokst opp på telemarkskysten med norsk mor og far med familierøtter fra Goa i India.
I denne boka skriver han historien om foreldrenes ekteskap og skilsmisse. Han forteller hvordan han som voksen mann langsomt nærmer seg faren, som han brøt med som trettenåring. Når Ivo begynner skrivingen av boka, befinner faren seg i Spania, syk og hjelpetrengende.
Samtidig forteller Figueredo den store familiehistorien, om skjebnen til Goa-inderne, som var koloniherrenes betrodde tjenere i India og Øst-Afrika. Da koloniveldet brøt sammen, befant de seg uten hjemland, og måtte finne et nytt sted å kalle hjem.
En fremmed ved mitt bord er en dypt personlig og samtidig universell fortelling om hvordan enkeltmenneskers skjebner påvirkes av historiens lange linjer

Les mer om boka her.
Foreign Rights

Andrine anbefaler:

Høvring noe som hjelper

Mona Høvring
Noe som hjelper
Forlaget Oktober, 2004

Jeg ble så glad av at Mona Høvrings Noe som hjelper fra 2004 endelig er solgt til Tyskland! Jeg husker denne lille, store romanen som en liten perle, en skatt på 130 sider, og jeg husker at jeg foreslo at hun måtte reise til debutantfestival i Kiel den gangen, og at hun sendte meg et kort derfra, og et bilde der hun sto i vinduet og vinket. Og romanen var liten, og om en ung kvinne og en gammel dame, og om forhold og relasjoner og i et fint språk. Men så husker jeg ikke mer. Så jeg bør lese den igjen, og for en glede!

Les mer om boka her.
Foreign Rights

Torill anbefaler:

Hansen løvekvinnen hd

Erik Fosnes Hansen
Løvekvinnen
Cappelen Damm, 2006

En bok som rørte meg dypt og som jeg vil anbefale er Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen.

Forlaget skriver:
”En storlagen fortelling om å være annerledes og alene.

I den samme natt som moren dør, blir Eva Arctander født. Eva er en sjeldenhet, som skremmer og fascinerer. Ingen på stedet har sett eller hørt om noe lignede før. Hennes far, stasjonsmesteren, er flink til å holde ting skjult, – ikke bare sine egne følelser, men også sitt eget barn. Men Eva, som lever bak en maske av fullstendig annerledeshet, blir etter hvert også en mester i å skjule ting, så vel overfor andre som for seg selv. Løvekvinnen er en stor og fabulerende roman om ensomhet, oppvekst og om tilblivelsen av en unik og sterk personlighet. Erik Fosnes Hansen fikk tildelt Bokhandlerprisen 2006 for denne romanen.”

Les mer om boka her.
Foreign Rights

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.