10.02.2016

Se NORLAs Valentinesboktips 2016

I anledning hjertevennsdagen – Valentine’s Day – deler vi i NORLA våre personlige tips om gode bøker som på ulikt vis handler om kjærlighet og vennskap.

Hjertelig god lesning!

Valentine 1.plass per valentine
Foto: Per Øystein Roland

Per Øystein anbefaler:

Svendsen ensomhetens filosofi hd

Lars Fr. H. Svendsen
Ensomhetens filosofi
Universitetsforlaget, 2015

På Valentine’s Day, på norsk også kalt «alle hjerters dag», forventes det at du skal vise at du er spesielt glad i noen. Men ikke alle gleder seg til denne dagen, men tvert i mot gruer seg fordi de da føler seg mer ensomme enn hele resten av året til sammen. Men hva er egentlig ensomhet? Forfatter og filosof Lars Svendsen fant ut at alt han trodde han visste om ensomhet var feil da han skrev Ensomhetens filosofi. Boken tar for seg både den vonde og den gode ensomheten, og kan være et godt utgangspunkt for å reflektere rundt ensomhet, vennskap og kjærlighet på en dag som denne.

Om boken | Intervjuer med Lars Fr. H. Svendsen 1 og 2 | Foreign Rights

Margit anbefaler:

Fosse andvake hd

Jon Fosse
Andvake (Første roman i Trilogien)
Samlaget, 2007

Da Jon Fosse fikk Nordisk Råds Litteraturpris omtalte juryen trilogien som “et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur.” Og dei tre delane i trilogien, Andvake (2007), Olavs draumar (2012) og Kveldsvævd (2014) er ei stor forteljing om kjærleik. I Andvake møter vi spelemannen Asle og kjærasten Alida. Huslause og søvnlause vandrar dei i regnet i Bjørgvin. Lesaren blir trekt inn i eit univers som er både vakkert og urovekkande på same tid. Dei to ofrar alt for kjærleiken, eit livsval som viser seg å bli skjebnesvangert. For å sitere Eskil Skjeldal i Vårt Land: ”Ingen skildrer den skjøre kjærligheten som Fosse.”

Om boka | Om Trilogien | Foreign Rights

Andrine anbefaler:

Gulliksen historie om et ekteskap

Geir Gulliksen
Historie om et ekteskap
Aschehoug, 2015

Hvis Valentines er en dag for ettertanke om hva kjærlighet er, og hva forhold er – så er Geir Gulliksens Historie om et ekteskap en glimrende tekst til å reflektere rundt kjærligheten. Når oppstår den, når går den over, hva skjer underveis, og når har man overhodet kontroll over den?
Anbefales på det varmeste.

Om boken | Foreign Rights

Oliver anbefaler:

Høyer fortellingen om øde hd

Ida Hegazi Høyer
Fortellingen om øde
Tiden, 2015

Jeg er ikke sikker på om dette egentlig er en bok som passer til Valentine, men det får stå til: Fortellingen om øde er en svært velskrevet bok om en fascinerende historie – en historie jeg første gang stiftet bekjentskap med da jeg besøkte Galapagos og øya Floreana i 1998. Minnene om den mildt sagt eksentriske tyske tannlegen som slo seg ned på øya på 1930-tallet for å leve et «naturlig» liv som nudist, etter å ha trukket ut alle tennene og utstyrt seg med et stålgebiss, var fremdeles levende. Enda mer blomstrende var fortellingene om den tyske baronessen (antakelig nattklubbsangerinne fra Wuppertal!) som på samme tid styrte sitt mannlige harem, øyas øvrige beboere og besøkende med nådeløs hånd, inntil hun forsvant på mystisk vis. Disse hendelsene er bl.a. dokumentert av virkelighetens Margaret Wittmer, moren i den lille familien som utgjør det siste leddet av trekanten på øya i Fortellingen om øde.

I Hegazi Høyers bok danner disse overleveringene utgangspunktet for en eksistensiell beretning om de mørke kreftene i mennesket og naturen, en slags voksenversjon av Lord of the Flies. Veien tilbake til naturen viser seg å føre vekk fra sivilisasjonen på mer enn én måte for innbyggerne på Floreana.
En urovekkende og fascinerende roman!

Om boken | Foreign Rights

Mette anbefaler:

Mytting hestekrefter hd

Lars Mytting
Hestekrefter
Gyldendal Norsk Forlag, 2006

Det er jo bare sånn i livet at noen bøker fester seg bedre enn andre. For meg er Hestekrefter av Lars Mytting en slik bok. Jeg leste den samme år den kom ut og ble øyeblikkelig både sjarmert og rørt av historien om bensinstasjoneier Erik Fyksen med Norges aller siste Mobilstasjon.
Og selv om deler av historien kretser rundt motoriserte verdier, kan allikevel en som er totalt uinteressert i biler (unnskyld, Lars Mytting!) bli revet med også i partiene om ulike bilmodeller, gromlyd, originaldeler, “vintage” bruksanvisninger og alle andre oljesmurte referanser. For det er selve Livets hårnålssvinger og Kjærlighetens glattføre som griper leseren i denne boka.

Myttings nyeste roman Svøm med dem som drukner er elsket av mange lesere i inn- og utland. Jeg unner alle å i tillegg lese Hestekrefter. Førerkort er ikke nødvendig!

Om boken | Les første kapittel | Foreign Rights

Er du sulten på tips om flere gode, norske bøker?

Gladnyhet! Vi har samlet alle personlige boktips fra oss i NORLA her.

Husk også at NORLA hvert halvår (og til utvalgte bokmesser i utlandet) presenterer et utvalg av aktuelle norske bøker, såkalte fokustitler.

I tillegg samler vi gode bøker i ulike genre fra tidligere sesonger i såkalte backlister.
Se våre backlister her.

(Foto: Per Øystein Roland)