16.10.2023

Trond Bredesen - Fokustittelforfatter

Trond Bredesen har skrevet bok om morens demens. – Den handler om min mors siste leveår på institusjon. Hvordan hun ikke finner seg til rette, vil hjem til familien og gradvis blir svakere og etter hvert sengeliggende, sier han.

Trond.bredesen.1 4x3 (1)
Trond Bredesen har skrevet boka 'Mora mi'. Foto: Jan Tore Eriksen / NORLA.

Mora mi er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Trond Bredesen om hva boka handler om, hvem den er skrevet for, hva som inspirerte ham til å skrive den og hvor og når han jobber aller best.

Hva handler boka di om?

Boka er en billedbok/tegneserie om min mors to siste leveår på institusjon. Dvs. det skulle være en omsorgsbolig hvor hun i noen grad skulle klare seg selv. Men hun ble raskt ute av stand til det. Illustrasjonene viser tragikomiske og rørende scener, kommentarer og dialoger mellom henne og meg. Hvordan hun ikke finner seg til rette, vil hjem til familien og gradvis blir svakere og etter hvert sengeliggende.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Da hun flyttet inn på institusjonen, begynte jeg å notere hennes komiske og triste kommentarer. Jeg tegnet også rableskisser og tok bilder av henne. Først for ikke å glemme, men ganske fort kom tanken på å lage en bok eller en utstilling.

Hvem er denne boka for?

Alle som har eller har hatt nære og pårørende i samme situasjon. Det er en tung tid som kan vare i mange år og som mange vil kjenne seg igjen i. Boka kan forhåpentligvis være en trøst og bidra til at en også ser det komiske i det. En kan også se prosjektet som en kunstbok som vil fange illustratørers interesse kun på bakgrunn av tegningene.

Hvor og/eller når jobber du best?

Jeg jobber best på kontoret som jeg deler med flere kolleger hos Illustratørene. Der kan jeg både arbeide i fred og diskutere løsninger når det er ønskelig. Jeg har også alt teknisk utstyr her. Men selve tegne- og idéprosessen kan gjøres hvor som helst og til alle tider.

Se engelsk presentasjon av boka her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her