18.03.2024

Vetle Lid Larssen - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Vetle Lid Larssen. Han har skrevet De stjernekyndige, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Vetle lid larsen 2023 web foto svein finneide 11 (1)
Vetle Lid Larssen. Foto: Svein Finneide

Hav handler boken din om?

En desperat ekspedisjon inn i polarnattens mørke.
I 1767 får keiserlig hoffastronom i Wien, Maximillian Hell, en overraskende oppgave.
Han skal reise så langt nord og øst det er mulig å komme i den kjente verden for å observere Venuspassasjen.
Det er en ferd på 5000 kilometer, under brutale forhold, til klodens mest ugjestmilde sted, Vardø – Norges ytterste punkt mot Polhavet – med ett overordnet mål: å fastslå jordens avstand til solen.
Det er en ekspedisjon som skal ta flere år, utstyrt med tidens fremste teknologi, fulgt med argusøyne av klodens samlede vitenskapelige elite, stillet overfor uløselige problemer; logistikk, isolasjon, indre motsetninger og voldsomme naturkrefter.
Basert på en sann historie forteller Vetle Lid Larssen om det som skulle bli stående som århundrets største vitenskapelige svindel. Om tre menn som konfronteres med sitt eget mørke, om kampen mellom tro og viten, dødelige ambisjoner og Ultima Thules nådeløse og iskalde magi.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Jeg kom ved en tilfeldighet over denne historien under en reise i Nord-Norge, for mange år siden. Ikke bare grep fortellingens drama både på det indre og ytre plan meg straks. Den foregikk i grenselandet av det kjente Europa, i et arktisk mørke som fortsatt var befolket av mytologiske vesener som sjøormer – men som nå, for første gang, blir gjennomboret av opplysningstidens kjølige blikk. Professor Hell, hans ungarske assistent og deres norske tolk og veiviser er eventyrlige skikkelser, fortellingen er grensesprengende, vi ser oss selv, i øyeblikket før vi ble moderne mennesker. Oddsen for suksess er liten. For at denne ekspedisjonen skal bli vellykket må Maximillian Hell ha seks timer med sol, den 3. juni 1769. Men Vardø er ikke bare det mest nådeløse sted på kloden, treløst, veiløst, med gjennomsnittstemperatur på 1, 2 grader. Stedet har 347 overskyete dager i året.

Jeg kommer selv fra nordnorsk slekt, har tilbrakt mye tid i landsdelen, og blir fortsatt slått av både brutaliteten og skjønnheten i dette nesten eksistensielle landskapet – hvor enhver inntrenger tvinges til å møte seg selv. Kanskje er nettopp dét noe av grunnen til at jeg ble så grepet av Maximillian Hells oppsiktsvekkende og farefulle ekspedisjon at jeg ikke greide å bli ferdig med historien før jeg hadde skrevet en roman om den.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her