Nye stemmer

Kull 4 høst 2018 bw
NORLAs nye stemmer, høsten 2018. Fra øverst til venstre, med klokken: Ingunn Thon (foto: Pernille Walvik), Monica Isakstuen (foto: Paal Audestad), Alfred Fidjestøl (foto: Agnete Brun), Linn Strømsborg (foto: Heidi Furre) og Thomas Reinertsen Berg (foto: Fredrik Arff).

Norge er gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt 2019. Nyrekruttering av forfattere og å bringe fram nye litterære stemmer internasjonalt er et viktig mål med satsningen. NORLA har inngått utviklingsprogrammet Nye stemmer i samarbeid med blant annet Talent Norge og Den norske Forleggerforening. Dette programmet vil gi rom for å få synliggjort deler av den rike litterære underskogen.

I vår utlysningstekst til norske forlagsredaksjoner finner du alle detaljene om Nye stemmer-programmet.

Kull 4 av Nye stemmer ble kunngjort i mai 2018

Fjerde kull består av følgende forfattere:

Ingunn Thon, Monica Isakstuen, Alfred Fidjestøl, Linn Strømsborg og Thomas Reisertsen Berg.

Bli bedre kjent med forfatterne her.

I løpet av høsten 2018 vil de fem deltakerne få tilbud om kurs og opplæring i Oslo og mulighet til å prøve seg i praksis på festivaler og bokmesser. Deltakerne får tilrettelagt individuelle program og vil møte oversettere, forleggere og publikum i blant annet Gøteborg, Osaka, Tokyo og Kyoto, Frankfurt, Madrid og Moskva.

Kull 3 av Nye stemmer ble kunngjort i januar 2018

Tredje kull består av følgende forfattere:

Lotta Elstad, Lars Petter Sveen, Øystein Morten, Heidi Sævareid og Gudrun Skretting.

Bli bedre kjent med forfatterne her.

I løpet av våren 2018 vil de fem deltakerne få tilbud om kurs og opplæring i Oslo og mulighet til å prøve seg i praksis på festivaler og bokmesser. Deltakerne får tilrettelagt individuelle program og vil møte oversettere, forleggere og publikum i blant annet Leipzig – her deltar alle de fem forfatterne, London, Lviv (Ukraina), Cluj (Romania) og under Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Noen av deltakerne vil også presentere seg for tyskspråklige forleggere som besøker Oslo i regi av NORLA denne våren.

Kollasje
NORLAs nye stemmer, våren 2018. Fotokreditering (fra øverst til venstre, med klokken): Øystein Morten (privat), Lotta Elstad © Oda Berby, Heidi Sævareid © Ingrid Poppe og Gudrun Skretting © Niklas Lello og Lars Petter Sveen © Tine Poppe.

Kull 2 av Nye stemmer ble kunngjort i juni 2017

Andre kull består av følgende forfattere:
Birger Emanuelsen, Tiril Broch Aakre, Anders Kvammen, Mari Kanstad Johnsen, Andreas Tjernshaugen og Nina Lykke.

Bli bedre kjent med forfatterne her.

I løpet av høsten 2017 fikk de seks deltakerne tilbud om kurs og opplæring i Oslo og mulighet til å prøve seg i praksis på festivaler og bokmesser. De møtte oversettere, forleggere og publikum i blant annet Gøteborg, Krasnojarsk, Guadalajara, Moskva og Hamburg.

Kollasjer2   liggende
Foto øverst fra venstre: Tiril Broch Aakre, Nina Lykke, Birger Emanuelsen. Nederst fra venstre: Anders Kvammen, Mari Kanstad Johnsen, Andreas Tjernshaugen.

Kull 1 av Nye Stemmer

Høsten 2016 ble første kull på fire forfattere valgt ut; Simen Ekern, Sigbjørn Mostue, Roskva Koritzinsky og Nils Henrik Smith. Og i januar 2017 møttes de til oppstart med et rikholdig program.

Bli bedre kjent med forfatterne her.

Klikk her for å lese mer om bøkene til de fire første forfatterne
Og se prøveoversettelser nederst på siden.

Nye stemmer-kalenderen, våren 2017 (Kull 1):

I januar 2017 var gruppens semesterstart.
I mars deltok de fire forfatterne på bokmessen i Leipzig.
Og i mai deltok de på georgisk oversetterseminar og ved bokmessen i Tbilisi, der Norge var fokusland. Mer om programmet her. Les også vårt reisebrev fra Georgia.

Endelig kollasj talenter
© Fotograf ø. til venstre: Linnea Syversen, ø. til høyre: Kateryna Babkina, nederste to bilder: Agnete Brun.

Om Nye stemmer-programmet
Talennorge logo white withname
Forleggerforening logo2

I årene frem mot 2019 vil ca. 20 forfattere få tilbud om å delta i et utviklingsprogram som fokuserer på den internasjonale dimensjonen av forfatteryrket. Programmet vil legge til rette for utvikling gjennom erfaringsutveksling, reiser, foredrag, aktiviteter og nettverksbygging.

Nye stemmer skal ikke være noen skriveskole og NORLAs perspektiv på talentutvikling ligger i å skape muligheter for internasjonal eksponering, styrke nettverk og bevisstgjøring av de utadrettede sidene ved forfattervirket. Programmet skal gi innblikk i oversetteres arbeid, medietrening, kunnskap om internasjonale bokmarkeder, resepsjon og kritikk, samt la deltakerne møte lesere fra andre land.

Seniorrådgiver i NORLA Dina Roll-Hansen er prosjektleder for programmet.

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

www.booksfromnorway.com