Nyheter fra NORLA

19 forfattere reiser med Kronprinsessens litteraturtog i Tyskland til bokmessen i Frankfurt

Litteraturtoget img 6203 cut
I 2018 deltok en gruppe tyske journalister på Litteraturtoget. Her fra et intervju med kronprinsessen ved kulturhuset i Mandal. Foto: Sunniva Adam

14.-15. oktober reiser Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit med litteraturtog fra Berlin via Köln til bokmessen i Frankfurt sammen med 19 forfattere. Litteraturtoget i Tyskland er et samarbeid mellom Utenriksdepartementet, NORLA og Deutsche Bahn.

– Litteraturtoget i Tyskland er en enestående mulighet til å vise frem litteratur fra Norge til et stort tysktalende publikum. Vi gleder oss stort over at 19 flotte forfattere skal reise med Kronprinsessen til Frankfurt og bokmessen, sier Margit Walsø, direktør for NORLA.

Ambassadør for norsk litteratur i utlandet
Kronprinsesse Mette-Marit er ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Gjennom en rekke aktiviteter og arrangement deler Kronprinsessen sitt engasjement for litteratur og lesing – med en overbevisning om at det finnes en bok for alle. I forbindelse med bokmessen i Frankfurt reiser Kronprinsessen med litteraturtog – for første gang utenfor Norges grenser – fra Berlin via Köln til Frankfurt, og vil ankomme på skinner – sammen med forfattere fra Norge.

– Jeg er stolt og glad for denne unike muligheten til å løfte fram norsk litteratur. Jeg gleder meg til å treffe tyske lesere – sammen med noen av våre beste forfattere på vår reise gjennom Tyskland. Og så gleder jeg meg selvsagt til å representere Norge på verdens største arena for litteratur og ytringsfrihet. Bokmessen i Frankfurt er en enestående anledning til å spre norsk litteratur for en hel verden av lesere, sier Kronprinsesse Mette-Marit.

Samarbeid med bokhandlere
Kronprinsesse Mette-Marit skal lørdag 12. oktober besøke bokhandelen Pankebuch i Berlin som spesialiserer seg på bøker fra Norden. Bokhandlerne i Tyskland, Østerrike og Sveits er noen av de viktigste samarbeidspartnerne i gjestelandsprosjektet. Gjestelandene har alltid en konkurranse blant bokhandlerne om å lage det beste utstillingsvinduet for gjestelandets litteratur, men Norge har utvidet dette samarbeidet betraktelig.

– Vi har invitert bokhandlere fra Tyskland, Østerrike og Sveits til arrangementer på blant annet Frankfurter Buchmesse i fjor og på bokmessen i Leipzig i år. Videre har NORLA invitert nærmere 30 bokhandlere til Norge. Her har de møtt norske forfattere, forleggere og agenter og har blant annet fått oppleve litteraturfestivalen på Lillehammer. Petra Wentzel fra Pankebuch har deltatt på en av reisene til Norge og vi synes det er stor stas at Kronprinsessen skal besøke nettopp Petra Wentzel og Katrin Mirtschinks bokhandel, sier Halldor Gudmundsson, prosjektleder for Norge som gjesteland ved bokmessen i Frankfurt.

Litteratur for barn og unge
Mandag 14. oktober går Kronprinsessen på toget fra Berlin til Köln med en gruppe tyske skolebarn. Temaet for første dagen er dermed litteratur for barn og unge.

– Den norske litteraturen for barn og unge er spesielt modig. Det nysgjerrige barnet og ungdommen står sentralt i bøkene og motet knyttes til alt fra valg av kontroversielle temaer til utforming av språk, visuelt uttrykk og illustrasjon, vinkling, format, form og sjanger. Svein Nyhus, Anna Fiske, Jostein Gaarder og Maria Parr skal møte tyske skoleelever på toget 14. oktober, sier Margit Walsø.

Når toget ankommer i Köln blir det bokbad med Maja Lunde og Anne Sverdrup-Thygeson på bokhandel Ludwig.

Ankommer Frankfurt på skinner
Tirsdag 15. oktober går Kronprinsessens litteraturtog videre fra Köln til Frankfurt sammen med forfatterne.

Ankomsten skjer samme dag som bokmessens offisielle åpning, som blir opptakten til at over 100 forfattere fra Norge deltar i programmer under bokmessedagene, både i den norske paviljongen, i sentrum av Frankfurt og andre steder på messeområdet.

Følgende forfattere skal være med på Litteraturtoget:
- Andreas Tjernshaugen
- Anna Fiske
- Anne Sverdrup-Thygeson
- Edvard Hoem
- Erik Fosnes Hansen
- Erika Fatland
- Herbjørg Wassmo
- Inga Ravna Eira
- Johan Harstad
- Jostein Gaarder
- Lars Mytting
- Lars Saabye Christensen
- Lotta Elstad
- Maja Lunde
- Maria Parr
- Mona Høvring
- Simon Stranger
- Svein Nyhus
- Synnøve Persen

Les mer

Mer om kronprinsessen og litteratur på kongehuset.no

På Books from Norway finner du informasjon på engelsk om norske bøker i alle sjangre. Informasjonen utarbeides av rettighetshavere og NORLA.

booksfromnorway.com

Norge var gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt

I 2019 var Norge gjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Prosjektnettsiden er Norway2019.com. Besøk gjerne denne siden for mer informasjon.

Frankfurt 2019