06.03.2023

Arne Lindmo og Ida Skjelbakken - Fokustittelforfattere

Vi har gleden av å presentere forfatter Arne Lindmo og illustratør Ida Skjelbakken. Sammen har de laget serien Trollheim, som er blant NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt intervju med Arne.

Arne lindmo og ida skjelbakken
Fra v: Arne Lindmo og Ida Skjelbakken. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Hva handler boka deres om?

Bøkene i Trollheim-serien handler om tre 12-åringer som finner sammen og knytter sterke vennskap. De er veldig ulike i utseende, etnisitet, sosial bakgrunn, evner og personlighet, men har det til felles at de er outsidere. Tara, den tøffe jenta fra India, utfordrer Adam og Tobias til å gå inn i det skumle, forlatte huset i skogen. Hun er den eneste som tør, men kommer ikke ut igjen. Guttene finner ut at de må lete etter henne. Der inne så møter de skumle skapninger fra gamle eventyr og norrøn mytologi. Adam får et sverd som kan skjære gjennom stein, Tara får en magisk bue som treffer alt hun sikter på, og Tobias lærer seg en norrøn trylleformel som lar han kaste små brannbomber. Bevæpnet med dette går de til kamp for å slå ondskapen tilbake. Hver bok i serien presenterer en ny utfordring for barna, det vil si at hver bok har en start og en slutt, men det går mange røde tråder gjennom serien, og den som alltid trekker i trådene er dødsrikets nye hersker, Loke.

Hvem er denne boka for?

Trollheim-serien er en serie med spenningsbøker for mellomtrinnet (ca. 8-13 år). Bøkene er spesielt skrevet for å være lettleste, med luftig tekst, rike illustrasjoner, tydelige og sympatiske karakterer, høyt tempo og korte kapitler med hyppige «cliffhangers». Serien benytter en sjangerblanding hvor fantasy møter virkelighet, det vil si at bøkene er satt til vår tid og i et moderne tettsted, men med overnaturlige elementer boblende like under overflata. Dette gjør at serien treffer dem som allerede liker fantasy, men uten at svakere eller mer uerfarne lesere stanger hodet i en vegg av ny informasjon, noe som ofte preger sjangeren. I det hele tatt så har boka blitt veldig godt mottatt, av barn som liker å lese, men også av barn som normalt ikke liker å lese, enten fordi de er svake lesere eller fordi dårlige erfaringer med feil bøker har fått dem til å tro at lesing er kjedelig. Trollheim-bøkene er lette å lese, men tar barna på alvor og leverer en serie med nervepirrende pageturners.

Boker an 19
Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om serien, forfatteren og illustratøren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her