18.03.2024

Anne Elvedal - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Anne Elvedal. Hun har skrevet Spøkelsesstasjonen, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Anneelvedal08
Anne Elvedal. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva inspirerte deg til å skrive denne boken?

Aller mest min egen frykt og fascinasjon for spøkelser og døden. Det er noe spennende og universelt i det å frykte det ukjente, men samtidig ønske å utforske det. Og det er nettopp det hovedkarakteren Billie gjør. Jeg var ekstremt opptatt av spøkelseshistorier da jeg selv var ung, og nå ville jeg skrive en skikkelig god grøsserserie for mellomtrinnet. Jeg hadde også veldig lyst til å skrive om noe som handlet om tog og togstasjoner, fordi bestefaren min, og flere i generasjonene før ham, var jernbanefolk. Og jeg er vokst opp ikke så langt fra Hell stasjon, en liten togstasjon som har blitt en turistattraksjon på grunn av navnet. Så en blanding av flere ting, altså, slik det alltid er når jeg skriver.

Hva skiller boken din fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Det finnes en del grøssere for mellomtrinnet, men jeg tror det er en sjanger man ofte kan ta litt for lett på. Man tror det er enkelt å skrive skummelt, men det gjelder å finne den riktige balansen mellom alvor og letthet slik at boka virkelig kryper under huden på leseren. Sånn sett tror jeg Spøkelsesstasjonen skiller seg ut ved at det i sentrum av fortellingen er en artig og rørende vennskapshistorie som veves sammen med et mystisk og skummelt plot. Og så har den så klart en overraskende tvist på slutten. Jeg vil også nevne de fine illustrasjonene til Hedda Kverndalen som sammen med historien gir boka et unikt særpreg.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her