Anne Sverdrup-Thygeson - Fokustittelforfatter
Vi har gleden av å presentere forfatteren Anne Sverdrup-Thygeson. Hun har skrevet Skogen. Om trær, folk og 25 000 andre arter, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.
Anne Sverdrup-Thygeson har jobbet med skog i over tredve år. Da hun arvet en to hundre år gammel bok med beskrivelser av planter – som har gått i arv i fem ledd – bestemte hun seg for å skrive om skogen da og nå.
Hva handler boka di om?
Skogen. Om trær, folk og 25 000 andre arter er en bok om skog. I all dens blad- og barnålgrønne bredde. Som et landskap rundt mye av vår kultur og økonomi, våre myter og forestillinger. For skog er magisk, myldrende og nyttig, og løper som en grønn renningstråd gjennom hele vår historievev. Derfor skriver jeg ikke bare om biologi i denne boka, men også om historie, politikk og kultur. Jeg ser bakover og framover, og vever tid og perspektiver sammen, til en bredere fortelling om skog.
Bakenfor den underholdende kunnskapen om skogsartenes intrikate samspill, ligger et stort og alvorlig spørsmål. Vi trenger skogens råvarer, men skogen skal også bevares som hjem for truet artsmangfold, som karbonlager og som et sted for inspirasjon og naturopplevelser. Hvordan skal dette forenes?
Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?
Ideen til denne boka spirte fram da jeg arvet en to hundre år gammel flora, altså en bok med beskrivelser av planter. Den har gått i arv, blitt sendt fra hånd til hånd gjennom slekta, i fem ledd. Fra min tippoldefar, som midt på 1800-tallet grunnla det som i dag heter Norwegian University of Life Sciences, NMBU, der jeg er professor i dag.
Tippoldefars flora satte tankene mine i spinn, for hva er endret og hva er likt, mellom hans tid og min? Både der ute under trekronene, og i vårt natursyn?
Jeg har jobbet i tretti år med skog og det fascinerende livet der, og lenge hatt lyst til å skrive en bok om skog, på min måte. Den gamle floraen ga meg rammeverket jeg hadde lett etter. Nå kunne jeg samle alle fortellingene i en bok som er mangefasettert og myldrende, slik skogen selv er variert og overraskende.
Hvem er denne boka for?
Jeg har skrevet en bok jeg håper vil leses av mange, også av folk som ikke er så opptatt av miljøspørsmål. For målet er å nå dere alle, sofaslitere og skogeiere, turgåere og kafésittere, miljøaktivister og likegyldige. Ja kanskje særlig dem som i utgangspunktet tenker at nei, skog, det er ikke er noe for meg.
For vi må snakke mer om skogen, og vi må gjøre det på en forståelig måte. Jo større press vi legger på skogarealene, desto viktigere blir det at mange, helst alle, har kunnskap om hvordan det står til i skogen og om de valgene vi gjør der. Bare slik kan vi få en bred og demokratisk debatt om hvordan vi skal leve med skogen, i vår tid.
Derfor er mitt håp at mange vil lese denne boka, og at når folk har lest ferdig, vil de lukke øynene og tenke: «Jeg kjenner at jeg blir så inderlig glad i skogen … men også bittelitt bekymret.» Da har jeg oppnådd det jeg ønsker meg for denne boka.
Hvor og/eller når jobber du best?
Mitt favorittskrivested er på en hytte som ligger rett ved Norges største barskogsreservat. Størstedelen av denne boka ble skrevet nettopp der, gjennom intense perioder der jeg forsvinner helt inn i teksten. Å sitte der å skrive gjør det enkelt å gå ut blant eldgamle trær og døde stokker yrende fulle av liv, og fylle på med inspirasjon.
Les mer
Se engelsk presentasjon av boka her
Les mer om forfatteren her
Se alle vårens fokustitler fra NORLA her