20.11.2018

Bokhandlerprisen 2018 til Simon Stranger

NORLA gratulerer Simon Stranger med årets Bokhandlerpris for romanen Leksikon om lys og mørke. Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker innenfor skjønn- og generell litteratur. Ti bøker var nominert til prisen, som ble overrakt av statssekretær Frida Blomgren på Litteraturhuset i Oslo i dag.

Simon Stranger. Foto: André Løyning/saftflaske.no

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.

“For en utrolig ære”, sier Simon Stranger. “Tenk at bokhandlere over hele landet har lett etter sin favoritt blant årets utgivelser. At de har lest, diskutert, veid ulike titler opp mot hverandre – og så endt opp med å velge nettopp Leksikon om lys og mørke! Det gjør meg selvfølgelig svært rørt, og veldig, veldig takknemlig. En stor takk til alle som har lest, likt og skrevet eller snakket entusiastisk om romanen. Denne prisen gir meg mot til å fortsette å skrive, fortsette å lete, fortsette å grave. Hundre, tusen, hjertelig takk!!”

Simon Stranger (f. 1976) er fra Oslo. Han har gått på Forfatterstudiet i Bø og studert filosofi ved Universitetet i Oslo. Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for De som ikke finnes. Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk.
Leksikon om lys og mørke er hans femte roman for voksne, og for denne romanen mottok han i høst Riksmålsprisen. Her forteller Stranger historien om sin jødiske svigerfamilie som etter krigen flyttet inn i landssvikeren Henry Rinnans «Bandekloster».

Se hvilke elleve språk boken så langt er solgt til her.

De nominerte til Bokhandlerprisen i år var:
- Samuel Bjørk: Gutten som elsket rådyr, Vigmostad Bjørke
- Lars Saabye Christensen: Byens spor: Maj, Cappelen Damm
- Mona Høvring: Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, Oktober
- Maja Lunde/Lisa Aisato: Snøsøsteren, Kagge
- Trude Marstein: Så mye hadde jeg, Gyldendal
- Jon Michelet: En sjøens helt: Krigerens hjemkomst, Oktober
- Lars Mytting: Søsterklokkene, Gyldendal
- Per Petterson: Menn i min situasjon, Oktober
- Linn Skåber: Til ungdommen, Pitch
- Simon Stranger: Leksikon om lys og mørke, Aschehoug

Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere.
Fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen hvor de 10 bøkene som får flest bokhandlerstemmer i første runde går videre til siste og avgjørende runde.
Prisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.
I 2017 gikk prisen til Helga Flatland, for En moderne familie.

Les mer om Bokhandlerprisen og se flere tidligere vinnere her.