20.09.2022

Cecilie Hellestveit - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Cecilie Hellestveit. Hun har skrevet Dårlig nytt fra Østfronten. Krigen som endrer alt, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Cecilie.

Hellestveit, cecilie erik hannemann
Cecilie Hellestveit. Foto: Erik Hannemann

Hva handler boka di om?

Dårlig nytt fra Østfronten handler om Russlands angrepskrig mot Ukraina i februar 2022, en enormt betydningsfull hendelse i europeisk historie. I boka plasserer jeg krigen i en europeisk og global kontekst, og analyserer hvorfor og hvordan krigen er et vendepunkt for Europa. Jeg prøver å vise leseren hvorfor og hvordan den russiske angrepskrigen i 2022 markerer slutten på etterkrigstiden i Europa. Boka består av tre deler. Del én handler om angrepskrigen og krigens mange konsekvenser for Europa (“Krig”). Del to skildrer den geopolitiske situasjonen før invasjonen, og sporer hvordan Vestens respons på krigen påvirker geopolitiske sentrifugalkrefter langt utenfor Europa (“Rivaler”). Del tre fokuserer på hvordan krigens effekter og geopolitiske konsekvenser vil gi gjenklang og forme Europas framtid (“Vårt lille land”). Europa vil aldri bli det samme.

Hvem er denne boka for?

Boka er ment som en “leserveiledning” til krigen og dens konsekvenser for Europa. Den er skrevet for et opplyst publikum som er ivrig etter å lære og forstå mer om hvorfor krigen skjedde, hva den betyr for Europa, og hvordan vi bør handle fremover. For å sammenfatte og tydeliggjøre stoffet, har jeg organisert boken i 22 korte teser om hva Russlands krig mot Ukraina er, hva den gjør, og hva den betyr for Europa. Disse tesene er ikke ment som en slags sannhetseliksir, men hver tese byr på et spesifikt perspektiv på krigen og effektene av den. Min ambisjon er å utvide leserens forståelse for den bredere konteksten av krigen i Ukraina og hva den betyr for Europa. Jeg ønsker også forberede og utruste leseren for diskusjoner om hvilken vei vestlige land bør velge i en verden som er mye farligere og mer turbulent enn den vi har blitt vant til.

Omslag

Hellestveit dårlig nytt fra østfronten

Les mer

Se engelsk presentasjon av boken her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her