06.03.2023

Elin Hansson - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatter Elin Hansson. Hun har skrevet Felefeber, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Elin.

Hansson eline adrian nielsen bredde3
Elin Hansson. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Hva handler boka di om?

Boka mi handler om 18 år gamle Torleif som spiller hardingfele og studerer musikk på en videregående skole i byen. Alle som kjenner han her vet at han er skeiv. Men da han må hjem i høstferien for å hjelpe bestefaren som er syk, tar livet en annen vending. Han har ikke vært i hjembygda siden moren døde, og verken bestefaren, storebroren eller faren vet at han er homofil. Men så møter han Horimyo, en japansk hardingfelespiller som bor og jobber på den lokale folkehøyskolen. Da begynner alt Torleif har forsøkt å holde skjult å boble til overflaten.
Felefeber er en ungdomsroman om musikk og kjærlighet. Om familie og tradisjoner som kan virke kvelende. Men denne boka handler også om å tørre å stå opp mot bygdedyret – både det ytre og det som eksisterer inne i en selv. Og så handler det om å våge å følge slåtten som spiller i hjertet ditt.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Jeg har hatt lyst til å skrive en ungdomsbok om en gutt som spiller hardingfele lenge, men jeg følte at det var noe som skurret. Så møtte jeg en guttegjeng på rundt 16-17 år på butikken en dag jeg var og handlet. Plutselig dyttet den ene av guttene hardt til den andre og ropte: «Jævla homo!» De andre guttene lo. Med ett var jeg tilbake på den gamle ungdomsskolen min, hvor dette var et gjengs skjellsord. Jeg ble så eitrende sinna. Har ikke noe skjedd på 20 år, liksom?! Så jeg strente bort til guttene og sa at dette ikke var greit. Men opplevelsen ble som en katalysator for meg, for da jeg kom hjem og satte meg for å skrive skjønte jeg det endelig. Torleif var homofil, han hadde bare ikke sagt det til noen i hjembygda ennå.
Så ble jeg usikker, kan jeg som hetrofil kvinne skrive en sånn bok i 2023? Men da jeg gjorde litt research fant jeg ut at det ikke var skrevet noen ungdomsromaner som kombinerer tematikken skeiv kjærlighet, bygdedyr og folkemusikk i Norge før, så da gikk jeg i gang.

Boker an 5
Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatter (og bla i boka) her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her