08.09.2016

En bokorm i Beijing

Bokmessen i Beijing arrangeres i slutten av august hver år og i år deltok NORLA for syvende gang på rad. Messen går over fem dager, hvor de tre første er forbeholdt fagbesøkende. NORLA deltok på messen i disse tre dagene, uten egen stand, men med trillekoffert og en rekke møter som var avtalt på forhånd. Møtene ble avholdt på andre forlags stands, eller på Costa-cafeene rundt omkring på messen. Dette fungerte over all forventning, ettersom vi nå har mange flere kontakter enn for bare få år siden. Det er fremdeles en økende interesse for utenlandsk litteratur i Kina. Ikke minst er det en økende interesse for barnelitteratur, særlig ettersom ettbarnspolitikken ble avviklet i 2015. Hittil har alle barneforeldre kjøpt «alle» bøker i en serie til barna sine, ettersom det ene barnet gjerne får all oppmerksomhet fra to foreldre og fire besteforeldre. Selv om ettbarnspolitikken er opphevet, virker det likevel som om interessen for barnebøker er enda større, ettersom det vil fødes enda flere barn.
Vi har altså gode grunner til å fortsette vårt intense arbeid i det kinesiske markedet!

Endre Lund Eriksen var med og benyttet anledningen til å promotere Dunderly-serien, til stor begeistring for kinesiske barn. Forlaget solgte bøker og delte ut monsterdukker, og barna var lutter øre. De norske deltakerne på oversetterseminaret diskuterte ulike forslag til oversettelse av Førstemann som pissa på månen, og diskusjonen gikk livlig.

2016 09 08 beijing
Foto: Andrine Pollen

Les mer om Endre Lund Eriksen her.

Se presentasjoner på engelsk og kinesisk av bøkene NORLA hadde med til Beijing her.

NORLA vil også delta på årets barne- og ungdomsbokmesse i Shanghai som arrangeres i november. Fjorårets deltakelse i Shanghai ga gode resultater både for forfatter Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter, og for norsk litteratur generelt. Vi har i år utlyst to reisestipend til norske agenter/forlagsredaktører, og ser frem til møte både kjente og nye kontakter i kinesisk forlagsbransje.
I år deltar også forfatter og illustratør Anna Fiske i Shanghai. Etter besøk på bokmessen legger hun ut på en omfattende lanseringsturné i flere kinesiske byer. Hennes myldrebok-serie Hallo Jorda! var fjorårets store, nordiske snakkis på Shanghai-messen. Serien utkom for tre måneder siden i Kina og har allerede solgt 50.000 bøker og med på en liste over de 50 vakreste bøkene som er utkommet i Kina i år, i en kåring foretatt av Chinese Association of Libraries.
Les mer om Anna Fiskes suksess her.

Klikk her for å se de kinesiske omslagene til norske bøker utgitt fra og med 2011 med oversettelsesstøtte fra NORLA.

(Foto: Andrine Pollen)

Interessert i å lese flere reisebrev fra NORLA?
Nå har vi samlet alle sakene her.