18.03.2024

Lise Forfang Grimnes og Andreas Haga - Fokustittelforfattere

Vi har gleden av å presentere forfatterne Lise Forfang Grimnes og Andreas Haga. De har skrevet Bacon eller bestevenn?, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024. Boken er illustrert av Thomas Madsen.

Grimnes forfang foto halvard haga (1)
Fra v.: Andreas Haga og Lise Forfang Grimnes. Foto: Halvard Haga

Hva handler boken deres om? 

Den handler om menneskets forhold til de andre dyrene på jorda. Vi har valgt ut seks ulike arter som vi kaller bokens superhelter; tiger, rotte, gris, hund, hest og menneske. Sammen med superheltene legger vi ut på en oppdagelsesferd som startet for 160 millioner år siden og som ender hjemme hos oss selv i dag. Vi spør: Hvorfor ble hunden vår beste venn, mens grisen ble til bacon? Hvorfor ble mennesket sjefen over alle de andre dyrene? Og er vi egentlig bra sjefer? 
Vi blander funfacts (rotter kan se farger vi ikke kan se!) og spennende forskning (griser kan spille dataspill!) med filosofiske spørsmål.  
Dette er ikke en forskjønnende bok om hvor fantastiske dyrene er. Det er en sann bok om hvor unike alle vi pattedyr er. For å løse utfordringene knyttet til klima og miljø, må vi erkjenne at vi mennesker ikke er løsrevet fra resten av livet på jorda. Vi er en del av det store samspillet i naturen. Vi mener dette er en veldig fin erkjennelse å oppnå, og at det gir fundament og håp for fremtiden.   

Hva skiller boken deres fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Det må være fordi boken blander vitenskapelige fakta med dagsaktuelle filosofiske spørsmål på en etterrettelig og lettfattelig måte. Boken er på en måte todelt. I faktadelen er all kunnskap hentet fra nyere forskning, og boken har en solid kildeliste.  
Samtidig er det en filosofisk bok. Vi ønsker å invitere leseren til en samtale om hvordan verden bør se ut, og stiller spørsmål som hele familien kan være med å diskutere: Er det greit å bruke rotter i dyreforsøk? Betyr det noe hvordan en gris har det, når den uansett bare lever i fire måneder? Er det ok å kle på lille Fido klær og kalle seg mamma og pappa til hunden? 
Det har vært viktig for oss å ikke serverer en fasit. Vi gir kunnskap og ønsker at leseren skal komme fram til egne svar.  
Vi har skrevet denne boken sammen. Andreas er professor, opptatt av fag og kildekritikk. Lise er forfatter og formidler, og ønsker å nå leseren med et muntlig, humoristisk språk og en direkte henvendt fortellerstemme. Og forresten så er vi gift! 

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatterne her: Grimnes, Haga

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her