17.03.2025

Hilde Gunn Slottemo - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Hilde Gunn Slottemo. Hun har skrevet Privatlivets historie. Slikkepotten, skjermen, soverommet og andre fortellinger, som er en av NORLAs fokustitler våren 2025.

Hilde Gunn Slottemo. Foto: Lise Musum Stangvik

Hva handler boka di om?

Boka mi er ei utforsking av privatlivets historie og av grensene mellom det private og det offentlige. Utgangspunktet er 13 ulike gjenstander, hendelser eller personer: skomakerverkstedet, divanen, slikkepotten, byplanen og selfiestanga – for å nevne noen. De brukes for å forstå og belyse ulike sider av samfunnsutviklinga.
Det private er ikke fast eller konstant, men har i årenes løp vært i stadig endring. Det er preget av nye tankestrømninger og fortolkningsmåter, samt av endringer i hvordan mennesker har levd sammen og organisert arbeidsliv, økonomi og tilværelse.
Det private er ikke bare hus, hjem, stuer, vennskap og nære relasjoner. Også forhold utenfor privatlivet virker inn på det private – og vise versa. Skillet privat-offentlig har heller ikke den samme mening i ulike deler av samfunnet. Det er sosiale og økonomiske forskjeller, forskjeller når det gjelder kjønn, klasse og alder, i tillegg til at det er ulikheter mellom ulike geografiske områder, både i landet og mellom land.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Da jeg fikk forespørsel fra Humanist forlag om å skrive denne boka, tente jeg umiddelbart på ideen. Prosjektet ga meg mulighet for å bruke tidligere forskning – både egen og andres – til å tenke omkring forhold som privat vs. offentlig og hvordan det vi oppfatter som privat har vært i endring gjennom de siste drøyt 150 årene.
Min metode har vært å se det store gjennom det lille og særegne: de konkrete gjenstandene. Mikrohistorie kalles den gjerne, denne framgangsmåten: Små objekter og enheter settes i sentrum og fungerer som et prisme for å studere en større fortidig virkelighet med.
I de siste årene har sosial- og kulturhistorisk forskning – herunder inkludert hverdagshistorie, historie nedenfra og mikrohistorie – stått relativt svakt, etter en storhetstid på 1970-, 1980- og 1990-tallet. Mitt håp er at denne boka kan inspirere andre til å se hvordan mikrohistoriske tilnærminger kan kaste lys over større samfunnsmessige endringer.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her