Alexander Istad og Espen Meling Sele - Fokustittelforfattere
Alexander Istad har skrevet boka Gutta Krutt og Gledesdreperen, som er illustrert av Espen Meling Sele. Alexander ville skrive en bok for rebellene som helst vil gjøre det motsatte av det de blir fortalt. – Denne boken er for alle som har en trang til å klatre i trær, få grønske på knærne, og drømmer om å kunne fly, sier Alexander.
Gutta Krutt og Gledesdreperen er en av NORLAs fokustitler høsten 2023. Her forteller forfatter Alexander Istad om boka, hva som inspirerte han til å skrive den og hvor og når han jobber aller best.
Hva handler boka di om?
Gutta Krutt & gledesdreperen handler om Alex, Nikk og Proffen som bor i Ålesund, sammen med en mamma som syr Sunnmørsbunader og en pappa som har som jobb å vaske bort måkebæsj på rådhusplassen. De går på verdens beste skole med verdens beste rektor, og livet er egentlig ganske bra.
En dag de kommer på skolen annonserer rektor at han skal reise på en lang ferie med mannen sin. Men barna trenger ikke å bekymre seg! Han har nemlig hyret en skikkelig flink vikarrektor. Gutta Krutt gleder seg ikke akkurat til å ha vikar, men er enige i at den snille rektoren deres fortjener en ferie. Det går ikke lang tid før rare ting begynner å skje på skolen. Lærerne oppfører seg merkelig, nesten som roboter.
Barna slutter å le og leke i friminuttene. Gutta Krutt får til og med øye på en 8-åring som sitter og leser Dagens Næringsliv! Noe er virkelig galt. Gutta bestemmer seg for å ta saken i egne hender, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort. For hvem er det som følger etter dem gjennom Ålesunds gater? Hva er det egentlig som foregår på skolen? Og hva skjer når en av brødrene forsvinner sporløst? Ved hjelp av et gammelt kart over Ålesunds underjordiske tunnelsystem, kjemisettet de fikk til jul og Nikks store følgerskare på internett nøster Gutta Krutt opp i et komplott som er større og farligere enn de kunne ha forestilt seg.
Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?
Jeg har alltid jobbet innenfor film, foto og kreative fag, men da familien min og jeg flyttet fra Oslo til Ålesund så tørket den kreative biten helt opp. Jeg ble saksbehandler. Det er klart at en fartsfylt hverdag i det offentlige kan by på mye spenning, men jeg ble nødt å ta noen grep for å fore fantasien.
Den første boken jeg skrev ble ikke tatt godt imot, ingen ville ha den. Det ble poengtert at de jeg kalte «Gutta Krutt» i historien min, burde skrives mer om. Denne tilbakemeldingen gjorde at jeg ga alt. Det startet med noen tegninger og haugevis av tankekart. Universet formet seg sakte, men sikkert, helt til dette var det eneste jeg kunne tenke på eller snakke om. Til min familie og venners ergrelse ble dette en besettelse. Alt har vært «Gutta Krutt» i hodet mitt i flere år, og boken var ikke lenger et valg, historiene måtte ut av hodet mitt og ned på papiret. Jeg er glad for at det ble slik, for det hele resulterte i at jeg kom rett inn på bestselgerlisten for barnebøker.
Hvem er denne boka for?
Denne boken er for alle som har en trang til å klatre i trær, få grønske på knærne, og drømmer om å kunne fly. Den er for rebellene som helst vil gjøre det motsatte av det de blir fortalt, for de som ikke er så glad i å lese, og mammaer og pappaer som liker å mimre over alle de beste historiene fra barndommen. Boken er helt definitivt for de barna som ikke vil legge seg helt enda, og for alle som vil at dagdrømmen skal vare litt lenger.
Hvor og/eller når jobber du best?
Jeg skriver aller best med musikk på øret. Den lurer ofte frem de fintfølende og sårbare følelsene mine og det er som regel dette som setter meg i kontakt med karakterene jeg skriver om. Jeg er i full jobb ved siden av forfatterskapet, så skrivingen skjer ofte mellom alt det andre. I en bil da jeg venter på barn som er på trening, eller på natten da jeg burde ha sovet. Av og til tar jeg hele «skrivehelger», da isolerer jeg meg totalt og reiser inn i en deilig verden der galskapen renner ut i form av et nytt kapittel. Det er noe veldig terapeutisk og meditativt over denne måten å forsvinne i sine egne tanker.
Se engelsk presentasjon av boka her
Se alle høstens fokustitler fra NORLA her