20.09.2022

Jan Grue - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Jan Grue Han har skrevet Prøve og feile, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Jan.

Grue, jan photo mathias fossum (2)
Jan Grue. Foto: Mathias Fossum

Hva handler boka di om?

Om Magne og Hannah, som er et helt normalt par i småbarnsfasen – bortsett fra at han sitter i rullestol. Det utgjør hele forskjellen for hvordan verden ser dem, men også for hvordan hverdagen deres ser ut. En vanlig busstur blir en odyssé, tidsklemma blir en skruestikke, å holde på en jobb blir et storverk – men den største trusselen mot forholdet deres er fortellingen om at de ikke er et ordentlig kjærestepar, ikke er en ordentlig familie. De lever i Norge, et samfunn som ser på seg selv som inkluderende og progressivt og støttende, men som også har en veldig smal forståelse av hva som er et godt liv, et verdifullt liv. Boken handler om Magnes og Hannahs forsøk på å skape og holde fast ved en fortelling der de kan gjenkjenne seg selv, en fortelling de kan leve med. Vi følger dem gjennom et år der de forsøker å få hverdagen til å gå opp, mens de blir hjemsøkt av drømmen om et barn til, og frykten for å mislykkes med livet.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Finnes det så mange bøker i samme sjanger? Funksjonsnedsettelser er overalt i litteraturen, men funksjonshemmede karakterer er ofte tragiske, komiske eller inspirerende karikaturer. Jeg har prøvd å skrive nærmere verden slik den faktisk er. Samtidig leker jeg med karikaturene – Magnes og Hannahs hverdag er også gjennomsyret av alle samfunnets og kulturens klisjéer om funksjonshemning. Mangfold og inkludering og sterke historier og tragiske skjebner – klisjéene dukker opp overalt, enten det er Magnes arbeidsgiver eller Hannahs venninner som setter ord på dem. Jeg ser mye svart humor i hvordan verden både omfavner og støter fra seg kroppslig sårbarhet, og har forsøkt å skrive frem både det morsomme og det dype mørket.

Omslag

Grue prøve og feile

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her