20.09.2022

Jens M. Johansson - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Jens M. Johansson. Han har skrevet Familieverdier , som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Jens.

Jensmjohanson13
Jens M. Johansson. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka di om?

Storm Sandberg er en tidligere tennisproff som har blitt forretningsmann. Familieverdier beskriver den skjøre tråden mellom rikdom til ødeleggelse, mellom felleskap og ensomhet.

Den selvbedragerske Storm Sandberg har et vinnende vesen, men mister både kone og mye av kontakten med tenåringsbarna. Han har brått ikke engang et eget sted bo, knapt nok penger til mat, og han begynner – om mulig – å lyve enda mer enn før. Til sist, i et desperat forsøk på å reise seg, bestemmer han seg altså av alle ting for å sette opp den greske tragedien Medea på Folketeatret – som musikal.

Storm er den vennen vi alle har, som vi elsker, men som vi ofte ser på og spør oss selv: hvorfor i all verden gjorde du det, da?

Jeg ville at det skulle være et storslått og gripende familiedrama. Jeg ville skrive en pageturner av en tragi-komedie. Jeg ville slå et slag for dem som ikke får det helt til i livet.

Jeg ville skrive et forsvar for de som satser alt. Og mislykkes.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Jeg har tenkt på hvor gjerne vi mennesker vil lykkes, og hvor gjerne vi vil at omgivelsene ser at vi gjør det. Eller i det minste tror at vi gjør det. Jeg har tenkt på hvor mye vi mennesker skjuler for hverandre, hvor ofte vi later som at alt går bra. Egentlig vet vi jo alle hvor vanskelig det kan være å leve, men vi holder helst motgangen for oss selv, mange ganger vil vi ikke engang at våre nærmeste, de vi lever med, skal få vite sannheten. Vi vil bli sett, men vil ikke avsløre oss. Kanskje tror vi ikke at vi er mulige å like om folk rundt oss får vite hva vi faktisk tenker. Jeg ville skrive om det. Men på en måte der det komiske i dette kollektive bedraget presset mot frykten for å bli avslørt. Jeg ville balansere humoren med en solidaritet med romankarakterene mine. Mennesket er urkomisk og lite. Mennesket er stort og verdt omsorg.

Målet var å skape gjenkjennelighet både i humor, i desperasjon og alvor. For jeg håper virkelig ikke det bare er jeg som har det sånn som dette.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Jensmjohanson15
Foto: Fartein Rudjord/NORLA