06.03.2023

Jonny Halberg - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Jonny Halberg. Han har skrevet romanen Johannes’ åpenbaring, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt intervju med Jonny.

Jonny halberg favoritt
Jonny Halberg. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Hvem er denne boka for?

Jeg har, som en del andre, indre lesere jeg prøver på snakke med. De leserne jeg henvender meg til i slike samtaler er plagede mennesker, som ikke vet hvorfor de er plaget, men som kanskje kan få stilt noe av uroen sin med å lese det jeg skriver – i hvert fall når de leser. Om uroen blir større etter at de har lest, håper jeg i hvert fall at den inneholder noe av det jeg opplever når jeg leser noe som virkelig gjør inntrykk; en beriket uro, et språk som ikke forsterker kaos men har i seg assosiasjoner og spørsmål en kan gjøre til sine egne. Jeg håper på å få skrevet fortellinger som snakker til leseren fra en egen verden, som både innlemmer vår felles virkelighet, og den opplevelsen man bare kan finne gjennom kunstens uttrykk, det som på sitt beste blir boende i deg helt til du dør.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Det første jeg husker er en historie jeg hørte av en venn som kommer fra Averøy, langt nord på vestlandskysten. Han fortalte om en godt voksen skaphomse som pleide å gå alene langs Atlanterhavsveien på øya. En dag han gikk forbi mannen så at vennen min at han gikk og gråt. Dette bildet, en denne enslige homofile fyren som trasket dag ut og dag inn uten andre, satte i gang fantasien min. Dette er en historie, tenkte jeg; ikke den jeg skal fortelle, men en historie fra ei øy som hadde en slik stemning. Det andre var at jeg skrev en novelleaktig innledning til en roman (Tvillingen), som handlet om en legesønn som var med på faren sin med ut på pasientbesøk til en fødsel. Den ville jeg føre videre. Og det ble den, på sitt vis, i Johannes’ åpenbaring.

Halberg johannesåpenbaring kolon

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her