17.03.2025

Kathrin Pabst - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Kathrin Pabst. Hun har skrevet Bestefars bunker. Hvorfor krigen ikke slipper taket : en generasjonsfortelling, som er en av NORLAs fokustitler våren 2025.

Kathrin Pabst. Foto: StudioArt Media

Hva handler boka om?

Boka tar leseren med inn i en lite kjent del av tysk historie: hva som skjedde med barn, kvinner og eldre i de tyske østområdene da Den røde armé slo tilbake etter tyskernes angrep og okkupasjon. Over 6,5 millioner mennesker ble drevet på flukt, utsatt for kulde, sult, vold og voldtekter. Mine oldeforeldre, bestemor og mor var blant dem. Først da jeg leste en dagbok de etterlot seg, forsto jeg hva de hadde gjennomlevd. Jeg dykket ned i arkiver og litteratur og avdekket en fortiet historie som fortsatt preger etterkommerne.

Samtidig måtte jeg erkjenne at min bestefar, en Wehrmacht-soldat, aldri tok et oppgjør med sin fortid som overbevist nazist. Han bygde et hus med en bunker i kjelleren – og der vokste jeg opp, uten å stille spørsmål ved hvorfor den var der.

I bokens andre del synliggjør jeg mekanismene bak traumeoverføring: Hva skjer med erfaringer som aldri deles? Hvordan preger taushet individer og samfunn? Boka er for alle som sanser at noe usagt ligger i familien – og som vil forstå hvordan fortiden fortsatt former oss.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

I utlandet er historien om fordrivelsen fra de tyske østområdene lite kjent, og få vet hvor mange som ble rammet. Først etter nærmere 60 år begynte personlige erindringer å komme frem, og selv i dag bærer de fleste tyske familier på vonde opplevelser som aldri har blitt adressert. Over 50.000 mennesker henvender seg årlig til Bundesarchiv for å finne ut hva deres foreldre eller besteforeldre gjorde under krigen. Spesielt den tredje generasjonen, de såkalte krigsbarnebarna, leter etter svar.

Boka skiller seg fra andre ved ikke bare å fortelle en ufortalt familiehistorie om fordrivelsen fra de tyske østområdene, men også ved å sette den inn i en større sammenheng. Den forklarer mekanismene bak langtidskonsekvensene av taushet og fortielse og kombinerer mine to perspektiver – som etterkommer og forsker – på en unik måte. Samtidig peker den på aktuelle utfordringer: Hva skjer når dagens flyktninger ikke får rom til å fortelle om det de har opplevd?

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her