20.09.2022

Kim Hjardar - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Kim Hjardar. Han har skrevet Auðr. Kvinneliv i vikingtid, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Kim.

Kimhjardar07
Kim Hjardar. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Kim Hjardar – Audr. Kvinneliv i vikingtid

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

For en tid tilbake holdt jeg foredrag om kvinner og vikingtid, og fikk forespørsel om dette skulle bli til en bok. Jeg tenkte; hvorfor ikke! Dette har nå blitt til Audr, Kvinneliv i vikingtid. I mine tidligere utgivelser har jeg i stor grad fokusert på mannsrollen og deres liv. Jeg hadde derfor lyst til å utfordre meg selv og rette meg inn mot kvinnerollen.

Jeg har ikke sett andre bøker som har hovedfokus på vikingkvinner, og deres livsløp fra fødsel til død, og hvor en faktisk kvinneskjebne brukes som rød tråd gjennom boka. Her følger vi Aud den Djuptenkte fra oppveksten på gården i Norge, gjennom hennes reise med faren over havet til Skottland og Irland, hvordan hun ble giftet bort, politiske hendelser hun var en del av på midten av 800-tallet og til hun bosetter seg på Island. Jeg har heller aldri før gått så dypt inn i enkeltindivider som jeg gjør i denne boken. Det var inspirerende.

Dette likevel ikke er en analyse av Aud sitt liv. Målet med boken er å se nærmere på hvilke roller kvinnene kunne ha i samfunnet den gangen, og jeg bruker Auds liv til å se på kvinnerollen og de muligheter kvinner hadde i vikingtiden. Blant annet yrker, religiøse og politiske roller. Jeg forsøker å bruke Aud til å lage et bilde for leserne av hvordan kvinnenes liv kunne utfolde seg. Boken er ikke en skjønnlitterær bok, men ved å bruke noen skjønnlitterære trekk inn i faglitteratur rettferdiggjør jeg det å spekulere i ulike ritualer, hvordan bryllupsnatten fortonte seg, skilsmisse, ulike seremonier og kvinnenes politiske liv. Boken er faglig basert, men Aud trekkes inn i deler av boken for å bygge en fortelling rundt fakta. Hun har mer tilstedeværelse i noen deler av boken, enn andre.

Hvem er denne boka for?

Jeg skriver kanskje først og fremst for meg selv, og så blir jeg veldig glad om noen har lyst til å lese mine bøker. Audr tenker jeg kan være litt for alle med en generell interesse for vikingtid eller kvinnehistorie. Kanskje kan jeg nå enda flere kvinnelige lesere med denne boken enn det jeg har med mine tidligere utgivelser.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boken her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Kimhjardar15
Foto: Fartein Rudjord/NORLA