18.03.2024

Lena Lindgren - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Lena Lindgren. Hun har skrevet Ekko. Et essay om algoritmer og begjær, som er en av NORLAs fokustitler våren 2024.

Lenalindgren03
Lena Lindgren. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Ekko. Et essay om algoritmer og begjær handler om hvordan Silicon Valley endrer selve sivilisasjonen gjennom våre sanser. Jeg bruker den eldgamle myten om Ekko og Narcissus som prisme på samtiden. I myten blir nymfen Ekko straffet for sin endeløse skravling, og dømmes til bare å kunne gjenta andre. En grusom straff! Den ensomme Ekko forelsker seg da i Narcissus, han som druknet i sitt eget speilbilde. Hva kan fortellingen si oss?

I dag sier vi ofte at vi i Vesten lever i en narsissistisk kultur; men i boken drar jeg Ekko frem fra skyggen til Narcissus og ser etter «ekkoismen» i vår tid. Vi møter Ekko i digitale memer, skittstormer, hekseprosesser og ekkokamre; hun er viral i sin natur. Ekko viser oss at inne i mennesket finnes et massemenneske, og at menneskeheten egentlig er én sammenhengende og følsom organisme. Ekko skaper konger, syndebukker og troll; her opptrer glamorøse influensere side om side med Donald Trump og terroristen Anders Behring Breivik. Ekko er også fortellingen om hvordan en naturressurs, den menneskelige oppmerksomheten, ble råvare i Silicon Valleys forretningsmodell. Noen blir rikere i oppmerksomhetsøkonomien – hvem blir fattigere?

Ekko passer for alle aldre, kjønn og samfunnsklasser: Det er en bok for alle som vil forstå mer om vår turbulente samtid. Den kombinerer reportasje fra Silicon Valley med betraktninger fra vitenskap, filosofi og psykologi for å skildre menneskehetens blind date med kunstig intelligens. Boken har inspirert til en bred offentlig samtale, har vært mye brukt som pensum i videregående skole i Norge, og har vært inspirasjonskilde for en opera, musikkfestival og teateroppsetning. Slik har den gitt språk til hvordan det føles å være menneske i en tid der man i stadig større grad omsluttes av kunstig intelligens.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her