06.03.2023

Martin Aas - Fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatter Martin Aas. Han har skrevet Det kuleste fra vikingtiden, som er en av NORLAs fokustitler våren 2023.

Her kan du lese vårt mini-intervju med Martin.

Aas martin adrian nielsen bredde4
Martin Aas. Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Da jeg flyttet til vikinghovedstaden Trondheim for å studere, innså jeg hvor lite jeg egentlig kunne om hvordan landet mitt var for 1000 år siden. Jeg bodde syv år i Olav Tryggvasons gate, uten å ha peiling på hvem det var. Skjønt den 18 meter høye statuen av ham på torget fikk meg til å ane at han var en «big deal».

I et forsøk på å bli klokere plukket jeg motvillig opp den 4,5 kg tunge mursteinen Snorres kongesagaer. Skrevet av den islandske skalden Snorre Sturlason på 1100-tallet.

Gjemt bak altfor mange ord og altfor liten skrift, oppdaget jeg til min store glede episke persondramaer, spektakulære krigsmanøvre, spinnville røverhistorier og overraskende mye komikk. Hva om disse superkule historiene ble gjort mer tilgjengelige?

Faglitteraturen led mye av det samme: Den var spennende og lærerik, men full av vanskelige ord og veldig få tegninger og kart. Her måtte noe gjøres. Jeg bestemte meg for å lage historieboken jeg skulle ønske at fantes.

Hva skiller boka di fra andre bøker i samme sjanger/tematikk?

Det er allerede laget hundrevis av bøker om vikingtiden, men de fleste av dem har veldig mye tekst, mange vanskelige ord og nesten ingen tegninger. Derfor har jeg lagd det motsatte: En lettlest faktabok, proppfull av illustrasjoner, kart og tegneserier.

Målet med Det kuleste fra vikingtiden er å gjøre den morsomste delen av Norges historie tilgjengelig for flest mulig. Hvis du blir motløs av bøker med masse tekst og vanskelige ord, eller har fått det feilaktige inntrykket av at historiefaget er kjedelig, er denne boka for deg.

Boker an 3
Foto: Adrian Nielsen/NORLA

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle vårens fokustitler fra NORLA her