20.09.2022

Nina Anderson Sjødal - fokustittelforfatter

Vi har gleden av å presentere forfatteren Nina Anderson Sjødal. Han har skrevet Vildeskuffen, som er en av NORLAs fokustitler høsten 2022.

Her kan du lese vårt lille intervju med Nina.

Nina andersonsjodal07
Nina Anderson Sjødal. Foto: Fartein Rudjord/NORLA

Hva handler boka di om?

Vildeskuffen handler om Eline som er 11 år. Hun har en bestevenn som heter Thea. Eline og Thea liker å sitte i treet «deres» i friminuttene; der snakker de om alt mulig, har latterkrampe, og ser ned på den populære jenta i klassen, Anna. De har funnet på et eget ord som bare de to vet hva betyr, nemlig SKVÆKA.

Hjemme hos Eline har de en skuff på kjøkkenet som de kaller for «Vildeskuffen». I den skuffen ligger tåteflaskene og smukkene til lillesøster Vilde, som døde før hun ble ett år. Selv om det har gått over et år siden Vilde døde, er mora til Eline fortsatt så lei seg at hun ikke orker å gå på jobben. Hun orker nesten ikke stå opp eller kle på seg engang. Eline vil at mora bare skal ta seg sammen og være like normal som mora til Thea.

For å skjule hvordan det er hjemme hos henne, begynner hun å juge om ting. Thea skjønner at hun juger, og blir sint og lei seg. Hun begynner til og med å henge med Anna…. Eline gjør alt hun kan for å få bestevennen sin tilbake. Men det blir bare surr.

Hva inspirerte deg til å skrive denne boka?

Det begynte med et tilbakeblikk på egen barndom; hvor jeg husker at særlig pre-teen perioden var vanskelig. Jeg hadde også, som Eline, to bestevenner, og fikk et ultimatum av en jente i klassen; det var bare lov å ha èn bestevenn, og jeg måtte velge bort èn. Sånn var reglene. Sorgen over å ha «mistet» en god venn var sterk. Jeg ville prøve å beskrive den store betydningen av vennskap, og frykten for å bli avvist om man avslører en hemmelighet.

Jeg ville også skrive om barn og psykisk helse. Om døden. Om sorg i en familie. Eline reagerer med sinne når moren har resignert. Hun føler seg utrygg uten mamma som leder. Hun vil ha en «normal» mor. Sorgen har tatt så mye plass hos mora, at hun ikke er helt i stand til å se datteren. Hun har ikke krefter til å være til stede.

Det var viktig for meg å avslutte med håp for Eline.

Les mer

Se engelsk presentasjon av boka her

Les mer om forfatteren her

Se alle høstens fokustitler fra NORLA her

Nina andersonsjodal16
Foto: Fartein Rudjord/NORLA