30.10.2014

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 til Håkon Øvreås og Øyvind Torseter

NORLA gratulerer hjerteligst forfatter Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter med Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for boken Brune.
Boken har fått flotte anmeldelser, den har mottatt flere gjeve priser og er også solgt for utgivelse til syv språk.
Men best av alt: nå planlegger duoen flere bøker om Brune og hans univers!

Les mer om boken her.

Les mer om prisutdelingen her.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er på 350.000 danske kroner og prisen ble overrakt av fjorårets vinner Seita Vuorela i Stadshuset i Stockholm 29. oktober. Hun leste bedømmingskomiteens begrunnelse høyt:

« Brune er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi.
Det er en morsom fortelling om hvordan det er å være en foretaksom liten gutt når plageåndene ikke gir seg, men det er også en bok om savn og møtet med døden, fint og usentimentalt skildret.

Dialogene er troverdige og fornøyelige, setningene er enkle, men uttrykker ofte mer enn ordene som står der. De fantastiske elementene er flettet inn på en stilsikker og naturlig måte.

Illustrasjonene understreker stemningen og den finurlige humoren i teksten, med sans for detaljer og med sparsom, men virkningsfull fargebruk. Som barnebok fyller Brune et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon.»

Les mer om hvordan forfatteren og illustratøren samarbeidet om boken på NBU.no

Også forfatter Gro Dahle og illustratør Kaia Linnea Dahle Nyhus var nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i år, med boken Krigen.

Se prisutdelingen på TV
Sveriges Television SVT filmet hele prisutdelingen og kveldens verter Jessika Gedin og Kristofer Lundström, kjent fra de svenske programmene Babel og Kobra, intervjuet alle de fem vinnerne i programmet “Nordens beste”, som skal sendes i alle de nordiske landene.
Programmet kan sees i de ulike landene som følger:

Sverige – SVT2
fredag 31. oktober kl. 20
med reprise lørdag 1. november kl. 18.

Finland – YLE5
fredag 31. oktober kl. 23.00 (finsk tid)
og mandag 3. november kl. 16.25 (tekstet på finsk).

Norge – NRK2
lørdag 1. november kl. 20.00.

Danmark – DRK
søndag 2. november kl.20.00.

Island – RUV
onsdag 5. november kl 22.20 (islandsk tid).