19.05.2022

Norge er gjesteland på Bokmessen i Warszawa

Norge er gjesteland ved bokmessen i Warszawa 26. – 29. mai og i dag ble programmet lansert under messens pressekonferanse i Warszawa.

Bokmessen er en god anledning til å presentere bredden i norsk litteratur for det polske bokmarkedet. Her vil 30 forfattere fra Norge møte sine polske lesere.
Polen er blitt et viktig marked for norsk litteratur og det er stor interesse for alt fra krim og Nordic noir til barnelitteratur og tegneserier. Polsk litteratur finner også gjenklang i Norge. Gjestelandsprosjektet understreker fellesinteressen mellom våre kulturer og språk.

Pk 20220519 121159 from left mr artur jóźwik, director of the culture department of the city hall.
Bokmessens pressekonferanse. Fra v: Artur Jóźwik, Direktør for Kulturavdelingen i Rådhuset i Warszawa. Jacek Oryl, daglig leder for Bokmessen i Warszawa. Anders Eide, Norges ambassadør til Polen og Ellen Trautmann Olerud, rådgiver for internasjonale markeder i NORLA

“Jeg er henrykt over at Norge er gjesteland på årets bokmesse i Warszawa. Stor litteratur kan bevege, provosere og vise oss det vi har felles. Dette trenger vi mer enn noen gang før, nå som vi forsøker å legge pandemien bak oss. Norges deltagelse på bokmessen vil gjøre norsk litteratur enda mer tilgjengelig for et polsk publikum, til glede for både forfattere og lesere”, sier Anniken Huitfeldt, utenriksminister i Norge.

“Vi er veldig glade for å være æresgjest på bokmessen i Warszawa. Dette er en stor mulighet til nok en gang å presentere forfattere og bøker fra Norge for et internasjonalt marked, denne gangen for polske lesere.
I de siste fem årene har polsk vært blant topp ti språk i NORLAs statistikk for oversettelsestilskudd. Mange forfattere fra Norge er allerede tilgjengelige i polsk oversettelse, så det litterære programmet vil vise alle sider ved norsk samtidslitteratur”, sier Margit Walsø, direktør for NORLA.

“Det er uendelig mange grunner til at vi bør lese. Bøker utvider lesernes horisont og lar oss møte nye steder, kulturer og tradisjoner. Bøker bygger broer og tetter hull. Jeg håper at Norges deltagelse som gjesteland på årets bokmesse i Warszawa vil gi polakkene en mulighet til å utdype sin kjennskap til norske samtidsforfattere og deres bøker, og at det også kan være et verktøy til å enda bedre kunne forstå vår kultur, verdier og tilnærming til livet”, sier Anders H. Eide, Norges ambassadør til Polen.

Norsk synlighet på bokmessen
Arkitekt Anetta Blassej recte Błażej har designet det norske teltet og fellesstanden i Marmurowa-hallen i Kultur- og vitenskapspalasset. Designet er holdt i en lys fargepalett og vektlegger åpenhet, samtaler og litteratur, i tråd med satsingens slagord «The Dream We Carry / Marzenie jest w nas» etter Olav H. Hauges folkekjære dikt.
Marmurowa blir den viktigste arenaen for de norske litterære agentene som deltar på bokmessen: Cappelen Damm Agency, Egmont Kids Media, Gyldendal Agency, Magikon, Northern Stories Literary Agency, Oslo Literary Agency og Stilton Literary Agency.
Her finner man også en scene med eget program for bokbransjen, en utstilling av norske bøker oversatt til polsk, et barnebokhjørne for kreative aktiviteter og en informasjonsskranke.
Det norske teltet (Namiot E) ligger rett foran Kultur- og vitenskapspalasset. Det norske teltet utgjør hovedscenen for forfatterne gjennom hele dagen, en bokhandel som drives av Moda na Czytaine og et område der forfatterne vil signere bøker etter arrangementene.
Utvalgte programposter vil også foregå på bokmessens egen hovedscene.
Alle arrangementer er enten på polsk eller tilgjengelig i polsk simultanoversettelse.

Prosjektets visuelle identitet er laget av NODE Berlin Oslo og er et redesign av den visuelle identiteten fra Frankfurt-prosjektet i 2019. Gjestelandsprosjektet vil være synlig på trykksaker og over hele byen: på messeområdet ved Kultur- og vitenskapspalasset, på offentlig transport i Warszawa og på T-banestasjonen Świętokrzyska.

Gjestelandsprosjektet er organisert av NORLA i tett samarbeid med den norske ambassaden i Warszawa.

Klikk her for å se detaljert gjestelandsprogram her

Engelsk og polsk pressemappe for gjestelandssatsningen finnes her